Акценти
Начало / Общество / Дом на пчеларя откриха днес в Плевен

Дом на пчеларя откриха днес в Плевен

Плевен вече има Дом на пчеларя. Той беше открит официално днес с водосвет. Домът на пчеларя е разположен в сграда до чешма Балаклия и разполага със зала за провеждане на срещи и семинари. Ще бъде създаден информационен център в помощ на пчеларите и земеделците от региона.

В Плевенска област има над 1 200 пчелари с около 45 000 пчелни семейства, каза при откриването доц.Юлиян Станчев, председател на Областния пчеларски съюз. Регионът е сред първите в страната по добив на мед и пчелни продукти. Тази година националният приз „Пчелар на годината” беше присъден на Румен Балински – един от най-опитните пчелари в региона, каза още доц. Станчев.

Гост на тържеството бе кметът на Плевен Георг Спартански. Производството на мед изисква много знания и човешко отношение към пчелите, каза в поздрава си към пчеларите плевенският кмет. Той сподели, че има надежда в скоро време със свой дом да се сдобие и Международното изложение за пчеларство в Плевен. Този форум отдавна надхвърли рамките на страната,  очакваме държавата да ни помогне финансово, за да построим материална база, която да отговори на потребностите на изложението, каза Спартански.

Снимки: Николай Стоев

 

 

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...