Акценти
Начало / Икономика / Добрите практики във въвеждане на интелигентни транспортни системи обсъждат в Плевен

Добрите практики във въвеждане на интелигентни транспортни системи обсъждат в Плевен

“Управление на спешни случаи и инциденти” е темата на първия от поредицата семинари, който се провежда в Плевен по проект “Мрежа от региони за ИТС решения”. Инициативите са организирани от Европейската Комисия посредством програма “Интеррег 4 С” за въвеждане на интелигентни транспортни решения в страните от Югоизточна Европа.

В двудневния семинар в Плевен участват гости от ЕК на най-високо ниво, сред тях делегат е Самсон Цегай, който ще представи възгледите на комисията по дискутирания проблем, а част от партньорите по проекта – Италия, Ирландия, Гърция и Австрия, ще представят положителни практики, които те имат вече разработени в техните страни. “Идеята е тези постижения да се приложат в страните от Югоизточна Европа, които тепърва започват да се развиват по този път. След семинара в Плевен, има още 7 в различни страни на ЕС”, поясни Стилиян Върбанов, изпълнителен директор на партньорската организация по проекта за България – Сдружение “Еврорегион Плевен – Олт”.

Начинанието е пряко свързано и с националните ни приоритети. След като България прие миналата година Закон за въвеждане на интелигентните транспортни решения, това са първите крачки към изпълнението му. “Най-заинтересовани от въвеждането на интелигентни транспортни системи са общините, които в момента разработват общинските планове. След това на тяхна база ще се направи регионален, който ще бъде последван и от националния план. С тази инициатива ЕК иска да помогне създаването на общински и регионални планове, за да може да се създадат и добри национални планове”, каза още Стилиян Върбанов.

Финансирането е по програмата “Интеррег 4 С” в размер на общо около 1 млн. евро. Девет са партньорите от различните държави по проект “Мрежа от региони за ИТС решения” като всеки от тях има собствен бюджет за дейностите, които ще изпълнява.

Според Роберта Ругери от италианската организация – водещ партньор Marche Region, комуникацията при този тип проекти е много важна. Идеята е за едно дългосрочно партньорство, в резултат от което да се подобри трафика като цяло, защото като следствие от това ще се подобри обществения транспорт за обикновените хора и живота в региона.  “Искаме да се обединят темите за инфраструктурата и дали съществува такава с темата как може да се приложат интелигентни транспортни решения на съществуващи инфраструктурни системи, а също и да се намали замърсяването на околната среда. Този проект е един от последните, който се финансира по тази покана от “Интеррег 4 С” и затова е много важен”, каза още Роберта Ругери.

Според нея, в началото на съвместната им дейност 9-те държави-партньори по проекта, мислели, че имат много различни проблеми и трябва да търсят различни решения. В течение на работата обаче установили, че проблемите са сходни, съответно и решенията, които трябва да се намерят – също.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...

Един коментар

  1. Стилиян Върбанов е един червен мошеник!!!!