Акценти
Начало / Общество / Съветниците дадоха предварително съгласие за трасето на Южен поток през община Плевен

Съветниците дадоха предварително съгласие за трасето на Южен поток през община Плевен

На извънредна сесия днес съветниците гласуваха предложението на кмета проф. Димитър Стойков за даване на предварително съгласие на „Южен поток България” АД за определяне на площадки и трасе върху земи от общинския поземлен фонд, през които ще премине газопровода „Южен поток”.

Предложението се внася на основание искане на двама от изпълнителните директори на „Южен поток България” за определяне на това трасе и площадките към него, както и даване на предварително съгласие за изработване на подробен устройствен план и за промяна на предназначението на земеделските земи от общинския поземлен фонд, необходими за изграждането на газопровода на територията на община Плевен. Крайният срок за представяне на това принципно съгласие е 6 декември 2012 г., уточни вносителят кметът проф. Стойков и по този начин отговори на едно от възраженията от страна на групата на БНД – Обединена десница, защо този важен въпрос се внася на извънредна сесия, при положение че на 14 декември Общинският съвет ще има редовно заседание. Още при обсъждането на дневния ред председателят на групата на БНД – Обединена десница – Стефан Ганев направи предложение тази точка да отпадне от дневния ред. „Не защото съм против „Южен поток”, а защото не може такъв сериозен въпрос да бъде внесен за гласуване в  Общинския съвет без задълбочено предварително обсъждане в комисии, а защо не и след подлагане на обществено обсъждане”, обясни мотивите си за отпадане на точката Стефан Ганев.

Реакцията на групата на ГЕРБ беше остра и те поискаха почивка, в която използваха да дадат кратка пресконференция.

„Формално доводът за исканото отпадане на точката от дневния ред  е недостатъчно предварително обсъждане на предложението. Но действителната причина е желание да бъде блокиран „Южен поток”, заяви пред журналисти Мартин Митев и допълни, че не прави чест на колегата Стефан Ганев  с дребни, смешни мотивчета да се опитва да блокира съдбата на един сериозен и много важен проект, който ще даде на България независимост на газовите доставки.

Д-р Йордан Георгиев, който днес предаде на ротационен принцип председателското място на групата на ГЕРБ на Владислав Николов, допълни, че поведението на Ганев  показва и непознаване на законите.  „Става въпрос за даване на предварително съгласие, за да може да стартира процедурата. След което, преминаването на трасето през всяко конкретно място, е свързано с предварителен устройствен план, който има срок за обжалване и едва след изтичането му, този устройствен план се внася за обсъждане в ОбС”, обясни д-р Георгиев.

След почивката дебатите продължиха с размяна на реплики между съветниците от БСП и БНД. Любомир Петков от БСП заяви, че ще подкрепи предложението, за да „не сме една от малките брънки, които възпрепятстват осъществяването на този проект”.

Георг Спартански от БНД пък окачестви като лековато даването на принципно съгласие за нещо, за което нямат дори бегла представа какво е. „Затова ще гласувам „въздържал се”, защото е необходимо да даваме информирано съгласие, иначе ще се превърнем в озаконяващ орган, който дава съгласие без да знае за какво”, мотивира се Спартански.

В крайна сметка съветникът от БСП Пенчо Карагьозов предложи да се даде предварително съгласие за изработване на предварителен проект на  подробен устройствен план, който да бъде внесен за гласуване в Общинския съвет след обществено обсъждане. Предложението му беше прието и с 32 гласа „за”, 2 – против и 6 – въздаржал се точката беше приета.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...