Акценти
Начало / Култура / Днес се навършват 72 години от рождението на Емил Димитров

Днес се навършват 72 години от рождението на Емил Димитров

На 23 декември 1940 г. в Плевен е роден големият български певец Емил Димитров. Звездната му артистичната кариера започва през 1960 г., когато дебютира като певец в концерт с водещ Коста Цонев и изпълнява своята авторска песен „Арлекино”. Това поставя началото на дългата му и успешна кариера на певец, музикант и композитор. Десет години по-късно излиза един от най-големите му хитове „Моя страна, моя България”, който по-късно става песен на столетието. В дългата си творческа кариера Емил Димитров има над 400 композиции, 280 от които са авторски, издава близо 30 албума, като само в Русия са продадени 55 милиона копия.

Наскоро в Регионалния исторически музей в Плевен беше открита експозиция, разказваща за звездната кариера на именития ни съгражданин. Показани са наградата „Златен Орфей”, връчена на Емил Димитров за цялостен принос, Лавров венец от Френската академия  по изкуствата, почетно отличие от президента на България, орден „Стара планина”. Експозицията включва снимков материал и афиши.

През 2007 г. в Плевен беше учреден Национален музикален фестивал, посветен на Емил Димитров. След известно прекъсване, от Община Плевен обещават, че от следващата година фестивалът отново ще присъства в културния афиш на града ни.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...