Акценти
Начало / Икономика / Пет изби, обединени под обща марка, представят избрани вина на фестивал край Плевен

Пет изби, обединени под обща марка, представят избрани вина на фестивал край Плевен

фестивал на виното

Винарски изби от Северозападна България и от Югозападна Румъния представят продукцията си на започналия днес двудневен фестивал на виното в парк-мотел „Гривица” край Плевен.

Организатор на фестивала е Сдружение „Дунавски вина” , в което членуват пет винарски изби, една неправителствена организация и една търговска фирма, каза при откриването на фестивала председателят на Управителния съвет на сдружението Стилиян Върбанов.

Фестивалът е финалният резултат от съвместния българо-румънски проект „Пътят на виното”, който има за цел да представи малки  изби, които произвеждат висококачествено вино, но нямат собствен ресурс да излязат сами на пазара. Като най-големият резултат е регистрацията на клъстър, който създаде общата марка „Дунавско вино” и на фестивала представяме вината, които ще носят тази обща марка”, каза Върбанов.

Той съобщи и голямата новина, че марката вече е одобрена за използване от  ведомството за хармонизация на вътрешния пазар в град Аликанте, Испания и до една година се очаква да бъде регистрирана.

Като основната ни цел е излизане на европейския пазар, акцентира Стилиян Върбанов..

Фестивалът на виното продължава с избор на „най-добро вино” и „най-добре представила се изба” според посетителите. Ще бъде връчена и една голяма награда за най-добър познавач на вино, който ще спечели колекция от пет висококачествени вина.

Идеята на организаторите е фестивалът да стане ежегоден.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...