Начало / Общество / Днес избираме деветимата, които ще представляват област Плевен в новото НС

Днес избираме деветимата, които ще представляват област Плевен в новото НС

парламента280 000 избиратели от област Плевен имат право днес да застанат пред урните и да дадат своя глас за избор на ново Народно събрание. В областта са разкрити 383 секции, от които една подвижна в град в Плевен за хора, които не могат да се придвижат до изборните секции. Допълнителни секции са разкрити в УМБАЛ – Плевен, МБАЛ – Червен бряг, а също в затворите в Плевен и Белене.

На тези избори в община Плевен за първи път ще гласуват   519 младежи, навършили 18-години след проведения през месец май избор на евродепутати. 421 от тези младежи са в Плевен. За първи път за Народно събрание ще гласуват 1 919 младежи , които са навършили 18 години след предишните парламентарни избори. От тях 1 535 са в град Плевен.

Бюлетината, с която гласуваме днес, не се различава особено от тази за вота за Европейски парламент. За избраната партия или независим кандидат се гласува с „Х“ или „V“ в лявата половина на бюлетината със син химикал, а в дясната част има секция за отбелязване на преференция за определен кандидат. Преференцията може да е само една, ако са повече – бюлетината се зачита за редовна, но преференцията е за водача на листата, и това е
разликата от условията при изборите за Европейски парламент.
В помещението на секцията избиратели се легитимират, член на секционната избирателна комисия /СИК/ откъсва от кочана с бюлетини само една и на гърба й се поставя печат. Бюлетината се сгъва два пъти по определен от ЦИК начин. След като гласува в „тъмната стаичка“, избирателят дава бюлетината на член на СИК, който сверява дали номерът на бюлетината е верен, слага втори
печат върху нея и избирателят я пуска в урната. Избирателят може вземе и друга бюлетина от СИК, ако сметне, че е сгрешил в отбелязването на избраната от него партия, но това е допустимо само веднъж.
Правилата за гласуване при подвижните секции са същите, като разликата е, че членовете на  СИК посещават хората по домовете.
Изборният ден приключва в 19.00 часа. Ако в този час пред изборното омещение има хора, членове на СИК вземат документите им за самоличност и гласуването може да продължили до 20 часа, но не по-късно.
На броенето на гласовете могат да присъстват наблюдатели, анкетьори, журналисти и застъпници, но по начин, който не пречи на работата на СИК. Само СИК може да определя дали един глас е действителен, или не.
Гласът не се смята за валиден, когато бюлетината не е по образец, няма два печата или в нея са вписани други символи, освен от определените със закона, когато химикалката, с която се отбелязва вотът, не е със син цвят или пък вотът не е отбелязан със знак. Липсата на преференция не прави гласуването
недействително, гласът се брои за водача на листата.
От Асоциацията „Прозрачност без граници“ в открито писмо до гражданите изброиха 10-те най-често срещани нарушения на изборния процес, за които хората трябва да внимават.
Когато отидете да гласувате в избирателната секция, внимавайте дали членовете на секционната избирателна комисия осигуряват възможност да гласувате необезпокоявано при запазване на тайната на вота /например, никой не присъства на по-малко от ри метра от тъмната стаичка, няма пряка видимост към тъмната стаичка, няма външни лица в секцията/; дали боравят правилно с
бюлетините /откъсват пред вас бюлетината от кочана, поставят първи печат върху нея, след гласуването поставят втори печат и откъсват пред вас поредния номер на бюлетината/; дали вписват в избирателния списък данните ви по лична карта и ви канят да поставите подпис, след като гласувате, съветват от „Прозрачност без граници“.
За всяко нарушение на секционната избирателна комисия или на представители на партиите избирателите могат да се оплачат пред Районната избирателна комисия /РИК/. РИК е длъжна да вземе решение незабавно.
При съмнение за престъпления като купуване на гласове, осъществяване на контрол и натиск върху избирателите, когато забележите присъствие на лица без обозначителни знаци, застъпници или представители на партии, които проследяват как гласуват избирателите; при организирано извозване, съпровождане на избиратели и групово гласуване; събиране на лични карти и
изготвяне на списъци с лични данни на избиратели; разпитване на избирателите и разкриване на тайната на вота; раздаване на пари; опрощаване на дългове; раздаване на хранителни продукти, дърва за огрев и други материални облаги – се обръщайте своевременно към служителите на МВР. Те са длъжни да реагират незабавно и да прекратят тези действия, припомнят в обръщението си към гражданите от Асоциацията „Прозрачност без граници“.
Сигнали за всички случаи на забелязани нарушения и нередности в изборния ден освен в МВР може да се подават и до Асоциацията на безплатен телефон 0800 11 224.

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...