Акценти
Начало / Здравеопазване / Днес е Световният ден за борба с алергиите

Днес е Световният ден за борба с алергиите

Световният ден за борба с алергиите се отбелязва от 2005 г. по инициатива на Световната оргавизация за борба с алергиите. Решението е взето на Световния конгрес за борба с алергиите, състоял се същата година в Мюнхен, Германия. Целта на световния ден е да  популяризира информацията за алергичните заболявания и тяхната превенция.

Имунотерапията е най-съвременният метод за справяне с проблема алергия и за щастие България не отстъпва на високото европейско ниво, категоричен е акад. Богдан Петрунов, един от водещите специалисти в областта на имунологията и алергологията в България.  „Специфичната имунотерапия се прилага вече 40-45 години в България, произвежда се висока гама алергенни препарати за диагностика и лечение, въз основа на които се крепи цялата имунология в България. И българският алергичен пациент може да намери най-висока компетентна помощ”, заяви в интервю за infopleven още преди година акд. Петрунов.

Основният акцент при лечението на алергиигте сега пада върху доброто провеждане на специфичната имунотерапия, тоаест да бъде извършена един вид имунизация срещу полена, причинител на алергията. България разполага с най-високо ниво симптоматични лекарства против алергия.Но симптоматичното лечение не решава проблема. Смисълът е лечението да бъде причинно, а това става само с провеждането на имунотерапия. Дори вече я наричат алергична ваксинация. Тя се приготвя от специални алергенни препарати, получени от причинителите на алергиите – поленови зърна, микрокърлежи от домашен прах, плесенови спори. След като болният се диагностицира и се открие точният причинител на алергията, се провежда тази специфична имунотерапия, което за момента се смята за най-доброто лечение, тъй като е единственото насочено срещу причините, а не срещу проявите на болестта.

В България поленовата алергия е сериозен проблем. Конкретно  от най-голямо значение е поленът на житните и тревните растения. Поленовата алергия обичайно започва в началото на апприл и продължава през май-юни. След това има втори тласък през септември-октомври, когато започват да цъфтят така наречените къснолетни видове, като копривата.

Друг сериозен проблем е бронхиалната астма. Според статистиката в България не по-малко от 10 процента от населението страда от бронхиална астма. В света този процент достига до 15-20  процента в зависимост от климатичните условия на страната. Бронхиалната астма е класическа проява на алергично заболяване. Основният фактор за увеличаването на случаите на бронхиална астма е замърсяването на околната среда.Вече е категорично доказано, че увеличаването на серен двуокис, въглероден двуокис, азотни окиси води до пряко стимулиране на клетките, които произвеждат алергични антитела в организма. Другият категорично доказан фактор за бронхиалната астма е тютюнопушенето, което води и до следващия етап на бронхиалната астма – хроничната обструктивна белодробна болест /ХОББ/.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...