Начало / Икономика / От 15 юли дават ваучерите за безплатни декодери

От 15 юли дават ваучерите за безплатни декодери

Повече от 85 000 социално слаби от регионите Северозападен, Североизточен и Южен централен ще могат след 15 юли да вземат ваучерите си, с които ще получат безплатно необходимия за приемането на цифров телевизионен сигнал декодер. Новината беше оповестена от министъра на транспорта Данаил Папазов.

За да се знае кои ще имат право на ваучер, от Агенцията за социално подпомагане се ангажираха да предоставят на Министерство на транспорта последни актуални списъци на лицата и семействата, на които са отпускани целеви помощи за отопление за съответния отоплителен сезон. Министър Папазов обясни, че с ваучерите хората ще могат да отидат в трите вериги за техника – “Зора”, “Техномаркет” и “Технополис”, от където ще получат декодерите. Оказва се обаче, че за Северозападния регион на България, включващ областите Плевен, Ловеч, Видин, Враца и Монтана, единственият подал оферта кандидат е “Техномаркет”.

По последни данни близо 260 000 са социално слабите в страната, които имат право на безплатно устройство. За останалите, извън тези три региона, раздаването на ваучери и получаването на декодери вероятно ще се забави. Причината е, че едва в началото на месец юли Министерството на транспорта обяви обществената поръчка за регионите Югозападен, Югоизточен и Северен централен за доставяне на нужните устройства.

Едно семейство ще има право само на един декодер. Хората ще получават от социалните работници ваучерите след подписана от правоимащото лице декларация, че притежавания от него телевизор няма възможност за приемане на цифрова телевизия без подобен декодер.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...