Начало / Култура / „Дневник за пред Господ” – книга равносметка на поетесата Елена Вълкова

„Дневник за пред Господ” – книга равносметка на поетесата Елена Вълкова

IMG_8812Елена Вълкова стихосбирка

„Дневник за пред Господ” е назовала новата си книга поетесата Елена Вълкова, която беше представена вчера в галерия „Дарение Светлин Русев”. Под основнто заглавие поетесата е написала, че това е книга равносметка. „Тя е дълбоко осмисляне на житейските пътища, по които е вървяла поетесата, осъзнаване на житейските сполуки и несполуки, издигане на човешката личност на едно друго ниво, където откриваме смисъла не само на физическото си съществуване, но и на своето духовно усъвършенстване”, каза при представянето на стихосбирката Татяна Любенова.

Поетичната книга е отпечатана през миналата година. Посветена е на 80-та годишнина на напусналия земния живот съпруг на Елена – Страхил, и на децата й. Повече от 90 стихотворения са намерили място в книгата. Те не са разделени на цикли и това не е случайно, защото всяко от тях е частичка от цялото. Всяко стихотворение има точното място в картината, която поетесата предлага в „Дневник за пред Господ”.

IMG_8791Елена Вълкова стихосбирка

„Когато човек тръгва към големите истини, той винаги изхожда от личните си неща, от преживяното, от перипетиите в живота, които  го научават да открива същността и мястото си сред човешката общност. Така се случва и в книгата на Елена, за да стигне тя до своите прозрения, че неведнъж сърцата ни  са слепи за най-безценните щастливи мигове, които са само на един миг разстояние от нас, че пред диригента на Вселената човек се явява с душата си на дете, без тежките товари на земното ни всекидневие и Достойно ест когато тази душа е светла и чиста”, каза още Таня Любенова.

IMG_8809Елена Вълкова стихосбирка

Чест е за мен да споделя с вас своите духовни преживявания, развалнувано изрече Елена Вълкова и дълбоко се поклони на своето семейство, на нейните музиканти  – един от които е вече на небето, но има достатъчно добри следовници, особено в лицето на любимата й внучка – цигуларката Яна Зеленогорска.

Тя и Санджан Сапаев  се погрижиха за музикалния съпровод на поетичния спектакъл, в който се превърна представянето на стихосбирката на Елена Вълкова. Стиховете изпълни Лалка Павлова.

Сред многото гости в галерия „Дарение Светлин Русев” бяха дъщерята на поетесата  – Лора Зеленогорска и съпругът й Найден Зеленогорски.

IMG_8800Елена Вълкова стихосбирка

IMG_8794Елена Вълкова стихосбирка

IMG_8803Елена Вълкова стихосбирка

IMG_8816Елена Вълкова стихосбирка

IMG_8822Елена Вълкова стихосбирка

Прочетете също:

Международният фестивал „Шарено петле” отново отваря врати в Плевен (програма)

Шестото издание на Международния фестивал за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле” ще се ...