Акценти
Начало / Общество / Плевенската полиция призовава: Шофирайте внимателно през празничните дни!

Плевенската полиция призовава: Шофирайте внимателно през празничните дни!

полицияПо време на празничните дни за Великден възникват специфични опасности за тежки пътни злополуки, напомнят от пресцентъра на ОДМВР – Плевен. Те се дължат на значително увеличената интензивност на движението и образуването на колони и задръствания, появили се след зимата неравности и повреди на пътните платна, управление от водачи с малък опит и без правоспособност, превишаване на разрешените скорости и рискови изпреварвания, управление на моторни превозни средства в нетрезво състояние и занижена дисциплинираност на водачи и пешеходци. Употребата на алкохол през празничните дни и последващото сядане зад волана в нетрезво състояние е една от причините за поредица злополуки с жертви и ранени в този период през последните години. Потърпевши са най-вече пътниците в автомобили и на мотоциклети, съгласили се лекомислено да бъдат возени от пияни и неправоспособни шофьори.

За да не попадате в рискови състояния и ситуации за пътни злополуки, отдел „Пътна полиция“ при Главна дирекция „Национална полиция“ предлага няколко препоръки. Пътуването на дълго разстояние трябва да е правилно планирано и е по-добре да се осъществи през светлата част на денонощието. Така ще избегнете опасностите, които крие намалената видимост, и ще избегнете върховото натоварване по пътищата. При движение по-дълго време зад бавни товарни автомобили и интензивно насрещно движение не губете търпение и не започвайте изпреварване, докато не възникне необходимата благоприятна ситуация с добра видимост напред. Съобразете се с динамичните способности на вашия автомобил и скоростта на автомобила, който възнамерявате да изпреварите. При попадане в задръстване, запазете спокойствие и бъдете търпеливи. Прояви на нервност, агресивност и опити за рискови маневри ще усложнят ситуацията. При образуване на колона на автомагистрала не заемайте аварийната лента, за да има достъп за линейки, автомобили на полицията и пътните органи. Не превишавайте и скоростта. Не бива да се забравя, че в населените места се движат много забързани и разсеяни пешеходци, някои от тях в нетрезво състояние, както и играещи деца. Те може изненадващо да се появят пред автомобила.

В празничните дни е важно преди гостувания или посещения на заведения предварително да се определи кой от компанията ще шофира и със сигурност ще остане трезвен през цялото време. Приберете и ключове на автомобила на сигурно място, ако има опасност неправоспособен подрастващ да подкара автомобила без разрешение, за да повози свои приятели.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...