Акценти
Начало / Здравеопазване / Дневен център за онкоболни в стабилизирано състояние ще заработи в Гулянци

Дневен център за онкоболни в стабилизирано състояние ще заработи в Гулянци

Единствен по рода си Дневен център за онкоболни в стабилизирано състояние ще заработи в Гулянци през есента. Това обяви на среща с журналисти в Община Гулянци Лора Габровска, председател на Управителния съвет на Сдружение „Галатея”, което спечели проект за разкриване на центъра.

„Целта ни е да предложим нов подход към повишаване качеството на живот на онкоболни, които са минали определени процедури или в момента извършват такива и са в стабилизирано състояние. Те имат нужда от подкрепа както от страна на специалисти, така и от хора, които са преминали през същата борба за живот като тях. Личните контакти и взаимната помощ, обменът на информация в такъв момент са особено важни”, подчерта Лора Габровска. Община Гулянци е предоставила за нуждите на центъра двуетажна сграда в центъра на града, която е бивше училище. След това по сградата са извършени някои дейности по проект на програма „Красива България”, които обаче са прекратени след спиране на финансирането. Около 400 кв. метра е площта, има и голям двор, който ще бъде озеленен и облагороден за нуждите на Дневния център за онкоболни.

Центърът ще разполага с ерготерапевт, физиотерапевт, зала за фитнес, ще бъде изготвена и специална възстановителна програма – за физическото и за психическото състояние, както и за преодоляване на социалното изключване на болните. Заимствайки добри практики от Франция, Германия и Италия от сдружението имат идеи и за организиране на семинари и кръгли маси по темите за онко заболяванията, на които ще канят и специалисти от чужбина.

Проф. Ташко Делийски, който е консултант на Сдружение „Галатея”, сподели и своя опит в срещите с пациентите както и наблюденията си за стабилната тенденция за нарастване броя на заболелите. Общо около 3 000 са новозаболелите, които се регистрират с онкологично заболяване в Плевенска област, а близо 20 000 са болни. По думите му, собственото му участие като консултант в дейностите на сдружението е било новост за него, тъй като в България няма опит в контактите между лекари и пациенти след извършване на интервенцията. В тази връзка има какво още да се направи, тъй като и пациентите вече са много активни – търсят както правата си, така и помощ от специалистите.

Финансирането на Дневния център е в размер на 299 хил. лв., то е по мярка 321 „Основни услуги за населението и икономиката в селските райони” на Програмата за развитие на селските райони. Строителните дейности по сградата ще стартират от 1 юни като надеждите са те да приключат за 2 до 3 месеца и през есента центърът да отвори врати. С това ще бъдат разкрити и 10-15 работни места в Гулянци, където безработицата е основен проблем, обясни кметът на Общината Лъчезар Яков.

Също през месец юни Сдружение „Галатея” ще кандидатства, с помощта на местната администрация, и ще подаде документи за включване на дейността като делегирана от държавата.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...