Начало / Култура / Джейлян Демирев: Всички любители на фолклора да излязат на хорото в неделя

Джейлян Демирев: Всички любители на фолклора да излязат на хорото в неделя

OLYMPUS DIGITAL CAMERAНесъмнено повечето от ползвателите на социалната мрежа фейсбук вече са запознати с инициативата Richmart Vintage или най-малкото са попадали на видеоклип, който е част от нея. Идеята на създателите на това начинание е, да се покаже красотата на българския фолклор по цял свят. В неделя вечерта предстои първата в Плевен инициатива в рамките на тази кампания да бъде осъществена. Както вече ви информирахме на 26 април, неделя, на площада пред Военния клуб от 17.30 часа Клуб „Северняците” организира „Неделно разтоварване с български народни хора”. За повече информация относно предстоящото събитие се обърнахме към Джейлян Демирев, ръководител на Клуб „Северняците” и организатор на инициативата.

–      Г-н Демирев, разкажете малко повече за самата инициатива. Каква е нейната цел и как се е зародила?

–      Всъщност тази кампания започна наистина от Richmart. Миналата седмица имахме среща на Асоциацията на хореографите в България в Русе, където се събрахме и самият създател на инициативата дойде на място, за да ни обясни откъде е започнало всичко. Зад това мероприятие седи бизнесменът от Русе Мартин Йорданов. Неговата дъщеря учи в Америка и се оказало, че повечето хора там не знаят къде се намира България. От там тръгнала и идеята. Тъй като повечето хора от другите държави не знаят къде се намира страната ни, нито пък имат информация за нея, решили да популяризират родното. Ние имаме спа центрове и те имат, ние имаме хубава природа и те имат, ние имаме фолклор и те имат… Но разликата е, че никъде по света няма такива неравноделни размери, каквито има в България. Именно оттам е тръгнала идеята за уникалните ни народни танци, чрез които да популяризираме страната навсякъде. Това ще спомогне и на местно ниво за положителното отношение към фолклора. Има вече много такива клубове за танцуване за здраве и удоволствие, като целта им е фолклорът да мине на преден план и да има едно обръщане към традициите.

–      Основно на клубове ли ще се разчита за тази кампания или всеки може да се включи?

–      Кампанията е абсолютно за всички. Може да танцуваш в танцов състав, в клуб или пък изобщо да не танцуваш. Именно затова в неделя каня не само членовете на Клуб „Северняците”, а и всички любители на българския фолклор. Може би е добре това нещо да се превърне в традиция и в неделя да се организират празнични хора, да се връщат хората към фолклора. Именно подобни неща дискутирахме и на нашата среща в Русе. Проблемите в училищата с хореографските паралелки също не бяха подминати. Трябва да има една сериозна държавна политика в това отношение, тъй като има много пропуски и прекъсвания. Една година сформират паралелка, а после решават, че на следващата няма да има и деца, които са започнали своята подготовка, трябва да прекъснат. Много проблеми има и Асоциацията ще работи за тяхното разрешаване. Една от основните й цели е защитата на българския фолклор и ние, като обединени представители на тази идея, ще работим точно в такава посока.

–      Какво се очаква да се случи в неделя и каква организация е създадена?

–      Аз съм поканил чрез фейсбук всички желаещи, но не знам кой ще дойде. Ние ще заснемем клип с едно хоро, а после може да заснемем и нещо допълнително. Видеото ще бъде изпратено на Richmart. Целта е да има възможно най-много хора. Важно е и после клиповете да се споделят в интернет. Всъщност това е и идеята. На 24 май всички колеги в България сме се организирали и отново ще излезем на площадите, където ще танцуваме. Всичко това ще бъде заснето и качено в интернет, за да могат възможно най-много хора да го видят. Трябва да има една такава масирана атака, за да се види, че българският фолклор е жив и е силен.

–      А ще има ли един цялостен филм или ще се разпространяват само отделни клипчета от различните градове?

–      Засега ще е само на клипчета. Най-вероятно ще се направи и един цялостен клип с определени моменти от различните градове. Важното е тези клипове да се споделят, за да ги виждат повече хора. Хубаво е да се организират повече такива събития. Нека хората да си знаят, че при хубаво време, ако не всяка неделя, то поне през седмица, се събират на площада и половин или един час да тропнат хорце на чист въздух, а след това всеки по задачите си. Така и учениците могат да се включват по интензивно. Имах даже идея срещу символична такса да уча целогодишно учениците на народни хора, но с вятърни мелници няма как да се бори човек сам и тя не се реализира, а младите имат нужда от подобно нещо.

 

 

Прочетете също:

Международният фестивал „Шарено петле” отново отваря врати в Плевен (програма)

Шестото издание на Международния фестивал за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле” ще се ...