Акценти
Начало / Култура / Деян Павлов ще е новият главен диригент на Плевенската филхармония?

Деян Павлов ще е новият главен диригент на Плевенската филхармония?

_p

Деян Павлов най-вероятно ще е новият главен диригент на Плевенската филхармония, информира за infopleven Евлоги Илиев, директор на културния институт. Почитателите на класическата музика ще имат удоволствието да се срещнат с него на 23 януари от 19 часа, когато ще дирижира концерта „Музикални бисери”. Солист ще е Анатолий Кръстев – виолончело, който не е бил на плевенска сцена над 15  години. Концертната програма впечатлява с подбора на красиви пиеси за виолончело от композиторите Хендел, Франсоа Купрен, Вебер, Чайковски, Брух, Сибелиус, А. Арутюнян, Мануел да Файа, Пиацола и Р. Корсаков.

Деян Павлов е работил с филхармоничните оркестри на Пловдив, Русе, Варна. В момента преподава в Нов български университет. Вече са се състояли предварителни разговори с Павлов за поста. Той е дирижирал концертно изпълнение на операта „Мадам Бътерфлай” от Пучини преди доста години в Плевен, информира още Илиев. Основните изисквания към новия главен диригент на филхармонията са да е доказан професионалист, с многобройни контакти в културните и музикални среди, с амбиции да съдейства за развитието и доказването на оркестъра. „Много ми се иска той да е един мотор, който да движи нещата и процесите заедно с мен“, сподели Илиев, които вижда в лицето на Деян Павлов точно такъв човек. Павлов работи еднакво добре както с оркестър, така и с хор, а в Плевен има и двата културни института, които често имат съвместни изяви, добави Илиев. Павлов е дипломатичен човек, който може да почука на вратата на Министерството на културата, както и на други институции и агенции, и те да се отзоват, коментира още директорът.

Деян Павлов има много добри впечатления от Плевенската филхармония. Той присъства и на концерта „Ода за света”, в който участваха оркестъра, Общинският хор „Гена Димитрова” и солистите Орлин Горанов и Еделина Кънева и се състоя в столичната зала „България” в началото на декември.

Изборът на главен диригент на Плевенската филхармония ще стане факт съвсем скоро. Мястото се оваканти след внезапната кончина на маестро Цанко Делибозов на 23 октомври 2013 година.

deqn

Снимка: Интернет

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...