Акценти
Начало / Здравеопазване / Деца се сприятеляват с плодове и зеленчуци чрез образователни игри

Деца се сприятеляват с плодове и зеленчуци чрез образователни игри

Всеки бенефициент на европейската схема „Училищен плод” трябва да организира поне една педагогическа мярка за всеки отчетен период, гласи разпореждане на Държавен фонд „Земеделие”. Това означава, че всяко от училищата или детските заведения, които дават плодове и зеленчуци на малчуганите по схемата, трябва да организира образователни игри.

Голямата цел е една – децата да научат колко са важни пресните плодове и зеленчуци за здравето, как се произвеждат те и какви са техните полезни качества. И тъй като се оказва, че много от бенефициентите се затрудняват при прилагането на тези мерки и има неяснота за това какво представляват, от фонда дават и конкретни примери за успешно прилагани мерки в тази насока.

Най-разпространената е изнасянето и участието в беседа за ползата от витамините и здравословния начин на живот. Друг вариант е в часовете по изобразително изкуство децата да рисуват и оцветяват зеленчуци и плодове, да изработват колективна картина на зеленчукова и овощна градина или пък в часовете по музика да пеят и слушат песни на тази тема. Гледането на филми и изнасянето на открити уроци също може да обогати знанията на подрастващите за това кои храни са полезни за тях. За творческите натури пък е упражнението, което е и малко по-сложно, за съставяне и решаване на кръстословици с имена на плодове и зеленчуци.

Като добър пример от Държавен фонд „Земеделие” посочват и даването за домашна работа на децата да се грижат за едно плодно дръвче – хубава, но за съжаление, по-трудно приложима инициатива в по-големите градове.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...