Акценти
Начало / Здравеопазване / Децата в Плевенско – по-здрави

Децата в Плевенско – по-здрави

Физическото състояние на децата до 18 години в Плевенска област се подобрява, това сочат обобщените данни от профилактичните прегледи, анализирани от специалистите от Регионалната здравна инспекция в Плевен. През 2012 год., в сравнение с предходната 2011-та, се повишава процента на малчуганите, които попадат според показателите в група „норма”.

Д-р Ирина Джикова допълни, че в анализа е включена информация за деца, които имат извършен преглед и посещават детско или учебно заведение. Информацията е получена от медицинските специалисти, работещи в здравните кабинети.

Според данни от Националната статистика, децата до 18 години в област Плевен са общо 47 062. Информация за проведен профилактичен преглед е получена за 63,50% от тях. В група “норма” по показател ръст са 82,33%, а в група “норма” по показател телесна маса – 79,79% от обхванатите с профилактичен преглед. Показателите за физическа дееспособност се покриват от 98,70% от децата от 3 до 6 години и от 92,28% от учениците. Сравнението с предходната 2011 год. показва, че детското здраве се подобрява и основен показател за това е повишаване на процента малчугани през 2012 год., които попадат именно в група „норма”, обясни д-р Джикова.

На диспансерно наблюдение заради различни заболявания подлежат 1,77% от прегледаните деца и ученици. Те са предимно с астма, намалено зрение и епилепсия. При 7,30% от децата и учениците пък са регистрирани нови заболявания и аномалии. В най-голяма част от случаите става дума за затлъстяване, следвано от нарушения на рефракцията и акомодацията на окото и астма. Все пак добрата новина е, че и по този показател – регистрирани през 2012 год. заболявания, данните сочат понижение на броя на децата до 18 години в областта.

Ролята на Регионалната здравна инспекция обаче не се ограничава до това само да събере и анализира данните, припомниха специалистите. Те отговарят и за съгласуването на разписанията на учебните часове, за привеждането на материалната база в безопасно и съобразено с потребностите на децата състояние, за това с какво се хранят, дали стоят на достатъчно топло през зимата, дали осветлението е подходящо и още много подробности, за които често не си даваме сметка. Доволни сме, че заедно с останалите институции, пряко ангажирани със здравето и грижите за децата, сме успели да постигнем резултати, показващи подобряване на физическото състояние на подрастващите, добавиха специалистите.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...