Акценти
Начало / Култура / Детски творби превзеха галерия „Илия Бешков”

Детски творби превзеха галерия „Илия Бешков”

Близо 1000 детски творби – рисунки, графика, керамика, превзеха голямата зала на Художествена галерия „Илия Бешков”. Те са включени в традиционната годишна изложба на школите по изобразителни изкуства към Центъра за работа с деца. Тази година с нея се слага началото на юбилейната програма за отбелязване на 60 години от създаването на Центъра за работа с деца в Плевен.

Школата за живопис и графика е сред ветераните в  творческия дом на децата – създадена е през 1964 г. към тогавашния Пионерски дом в Плевен. Нейни ръководтели през годините са били Христо Бояджиев, Кънчо Кънчев, Росен Петков, Владимир Козарски, Николай Младенов, Блага Кадиева, Красимир Вътков, Греди Асса. От 1981 г. ръководител на школата е Христо Атанасов. През изминалите 32 учебни години школата е спечелила множество колективни награди от национални и международни конкурси, а нейни възпитаници са носители на 17 медала, над 400 дипломи и грамоти, 170 награди. Рисунки на деца от школата са притежание на големи световни центрове за детско художествено творчество в Индия, Чехословакия, Япония, Германия, Испания, Унгария, Македония, Южна Африка, Финландия, Норвегия. В актива си школата има 21 самостоятелни изложби, много нейни възпитаници продължават художественото си образование и не малко от тях имат съществен принос за развитието на културните процеси в България, а дори и в света, подчерта при откриването на изложбата ръководителят на школата Христо Атанасов.

С множество отличия се похвали и Вяра Савова – ръководител на Школата по керамика, грънчарство и натурно рисуване от нейното създаване през 1987 г.

Досега ученици на Вяра Савова са спечелили 145 отличия и 8 медала от международни конкурси за детско творчество и 455 награди и 260 грамоти от национални и местни конкурси.Само от началото на тази година на 20 ученици от школата са присъдени общо 47 отличия. Над 25 деца от школите присъстват в пет поредни годишника на книгите „Успелите деца на България”. Част от тези отличия могат да се видят от посетителите на изложбата. Годишно обучение в школите преминават над 70 деца от 5 до 19-годишна възраст, а досега над  1000 деца са озарявали със своите детски творби залите на галерия „Илия Бешков”, изложбените зали в страната и чужбина.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...