Акценти
Начало / Икономика / Прекратиха процедурите за концесия на шест язовира

Прекратиха процедурите за концесия на шест язовира

Заради липса на интерес и на кандидати е прекратена процедурата за предоставяне на концесия на 6 язовира в Плевенска община. На други три са утвърдени концесионерите, съобщи председателят на Общински съвет Плевен Дарин Ангелов.

Язовир „Радишево” е отдаден на концесия за срок от 10 години, язовир „Бохот – 4” – за 15 години, за най-дълъг срок е отдаден на концесия язовир „Пелишат” – 20 години. Всички концесионери ще трябва да управляват, експлоатират и поддържат язовирите със собствени средства. В предмета на концесия се включва и извършването на частични ремонтно-възстановителни и частични строителни дейности, целящи осигуряване на безопасната и ефективна техническа експлоатация на язовирната стена и съоръженията към нея. Освен това, новите стопани ще трябва и да застраховат водните обекти при основен риск „Природно бедствие”, включващ буря, проливен дъжд, свлачища, слягане и земетресение. В замяна на това концесионерите ще могат да осъществяват рибовъдство и продажба на едро и дребно на риба.

Заради липса на кандидати да вземат на концесия водните обекти, язовирите „Николаево – 3”, „Николаево – 5”, „Мечка”, „Славяново” и двата в Тученица ще бъдат предложени за отдаване под наем. Това става възможно след изменение на Закона за водите от месец февруари тази година, в което се допуска вече и тази по-облекчена процедура, обясни Дарин Ангелов. До времето, в което се явят кандидати да вземат язовирите под наем, Община Плевен ще продължава да ги стопанисва. „До средата на този месец ще трябва да направим програма и стратегия за безопасността като цяло – при природни бедствия, при аварии, което включва и язовирите. Членовете на Комисията по обществен ред и сигурност обсъждат именно това – да се направи преглед на състоянието на всички опасни обекти на територията на общината”, съобщи Ангелов.

Процедурата по отдаване под наем, освен по-облекчена, е и по-кратка, разликата е, че при нея максималният срок за отдаване е доста по-малък. Според председателя на Общинския съвет, сезонът за използването на язовирите, за развитието на рибовъдство, вече е доста напреднал. Така че, по личното му мнение, е по удачно процедурите по отдаване на язовирите под наем да се направят през есента, за да може в следващата стопанска година наемателите да се вместят в сроковете.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...