Акценти
Начало / Образование / Детски конкурс изостря отношения между начални учители в Плевенско

Детски конкурс изостря отношения между начални учители в Плевенско

nnnnn

Детският конкурс Национално финално състезание на Сдружение на българските начални учители (СБНУ) за ученици от първи до четвърти клас изостря отношения между начални учители в Плевенско, научи репортер на infopleven. Състезанието е в сферата на извънучилищните дейности и се провежда за седма година. Право на участие в него имат ученици, получили максимален брой точки в поне две от провежданите преди това състезания: „Аз рисувам”, „Аз, природата и светът”, „Аз и числата”, „Аз общувам с Европа” и „Аз и буквите”.

Първото състезание от поредицата е „Аз рисувам” и ще се проведе на 20-ти ноември. От Плевенска област в него ще участват едва 6 училища, миналата година те са били пет, информира за infopleven Елена Владимирова, председател на Управителния съвет на Сдружението.

Много начални учители от Плевенско категорично отказват да участват в състезанието, тъй като организацията му пада изцяло върху тях, споделиха педагози, пожелали анонимност. „За сетен път се убедих,че добрите идеи не винаги означават добра реализация. Така се получи и с чудесната идея на Сдружението на българските начални учители. Като прочетох офертата бях много въодушевена, но в последствие се оказа, че цялата организация по провеждането на конкурса трябва да се осъществи не от Сдружението, а от учителите в съответното училище. Те трябва да осигурят организатор, квестори, комисия по оценяването на рисунките”, сподели учителка от началния курс. Опитите й да привлече колеги за каузата били неуспешни, тъй като преди 2 години те имали неблагоразумието да се включат в конкурса и да понесат негативите от това.

Крайно разочаровани, учителите масово отказват да се включат в иначе прекрасния конкурс. Те са възмутени от факта, че таксата от 6 лева за участието на всяко дете се разпределя, като 5 лева отиват за Сдружението, а само 1 лев остава в училището, което на практика прави всичко. „От Сдружението не правят нищо, освен да осигурят листовете за рисуване (материалите децата си осигуряват сами) и да спуснат темата”, обобщават учители. За да стигне детето до финалното състезание, което е без такса участие, то трябва да е участвало поне в две от състезанията преди това, а това означава по 12 лв от родителите и два пъти ангажираност от страна на училището, коментират педагози.

Освен това участващите учители в Комисията по оценяване на учениците неминуемо изострят отношенията помежду си. Да не говорим, че единните критерии за оценяване, които спуска Сдружението, няма как да не се интерпретират субективно на място, коментират още педагози.

По думите им много по-приемливо е да си създадат училищен конкурс със собствени регламент и награди. Потърсена за коментар на създалата се ситуация около състезанието Елена Владимирова, председател на Управителния съвет на Сдружението, поясни, че не вижда проблем. По думите й състезанието се провежда в училищата, а не на друго място, за да не се застрашават животът и здравето на малките ученици. Във връзка с разпределението на таксата за участие от 6 лева тя поясни, че тя включва „ДДС, куриерски услуги, проверка и оценка, информационно обслужване, счетоводно обслужване, други данъци, обезпечаване на Националното финално състезание и други”. Владимирова смята, че изостряне на отношенията между педагози не би следвало да има, тъй като според указанията на Сдружението работите на децата се проверяват от учители, които не преподават на състезателите.

Снимка: Интернет

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...