Акценти
Начало / Общество / От тази нощ въвеждат режим на зимно поддържане на пътищата в областта

От тази нощ въвеждат режим на зимно поддържане на пътищата в областта

Със заповед на директора на Областно пътно управление в Плевен – инж. Иван Денчев, от 0 часа на 16 ноември сеинж. Ивайло Денчев въвежда зимен режим на поддържане на пътищата. Това означава, че във всички 16 опорни пункта в областта ще има 24-часови дежурства за следене на пътната обстановка, машините, ангажирани по договор за зимното почистване, също трябва да са на пунктовете. В понеделник , 18 ноември, всички опорни пунктове  ще бъдат проверени и всяко неизпълнение на договореното ще бъде санкционирано, за да гарантираме пълна готовност за първия сняг, който по прогноза се очаква на 21 ноември, предупреди инж. Денчев.

Той информира, че до неделя трябва да бъдат доставени необходимите количества пясък и сол, за да се достигне договорената готовност от 60 на сто. Преди ден Плевенска област беше съобщена като една между общо четирите области в страната, които не са готови за зимното поддържане.

Инж. Денчев поясни, че в момента са осигурени 49% от солта и 17% пясък на опорните пунктове. Само вчера изпълнителят е доставил 1 200 т пясък, като се очаква още 6 000 т да бъдат разкарани по пунктовете. Директорът на Областно пътно управление изключи каквато и да е възможност изпълнителят да не достави плануваните по график количества до неделя.

Общо за зимното почистване са предвидени 10 290 т пясък и 2 250 т сол, като към момента са осигурени 2 486 т сол.

През зимата на пътя ще работят 128 машини. От тях 77 са собственост на Областно пътно управление , а останалите 51 са наети по договори с 20 изпълнители.

За всяко неизпълнение на договора за зимна поддръжка, изпилнителите се санкционират на 100%, обясни инж. Денчев. За първокласния път това означава до 2 часа след спиране на снеговалежа по асфалта да няма лед и сняг, за да е възможно движение с 90 км/ч.

 

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...