Акценти
Начало / Здравеопазване / С новооткрит диабет са 10 на сто от участвалите в кампания за безплатно изследване за заболяването

С новооткрит диабет са 10 на сто от участвалите в кампания за безплатно изследване за заболяването

кампания - диабет

По повод Световния ден за борба с диабета – 14 ноември, Клиниката по ендокринология при Университетската болница в Плевен организира безплатни прегледи в рамките на Дни на отворените врати.  В три поредни дни – от 11 до 14, се измерваше безплатно кръвна захар, гликиран хемоглобин,  телесно тегло и обиколка на талията на болните със захарен диабет.

Броят на изследваниете в кампанията не е голям – 68 човека, като 10 процента от тях са с новооткрит диабет.

10 процента от хората с диагностициран диабет, включили се в кампанията, са показали лош метаболитен контрол, състояние което ги постава в повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, диабетна полиневропатия и други усложнения, информира доц. Катя Тодорова.

50 процента от изследваните диабетици са с много добър, а  останалите 40% със задоволителен контрол на кръвната захар.

Поредната кампания „Дни на открити врати” осигури възможност за обхващане на високоррисковите групи от възникване на диабет и на тези, при които има вероятност от възникване на тежки усложнения, обобщи доц. Катя Тодорова пред участниците в работната среща на тема „Битката срещу диабета може да бъде спечелена, ако хората и обществото знаят повече”.

Целта на форума бе анализ на данните от кампанията и заздравяване отношенията между специалистите в доболничната и болничната помощ, с цел стимулиране на профилактиката и скрининга на високорисковите групи пациенти.

Постигнат бе конструктивен диалог и с представителите на управленските органи в здравеопазването в лицето на РЗОК и РЗИ, коментира доц. Тодорова.

Заявена бе и готовност от Регионалната здравна инспекция да предоставят всички необходими данни за изграждане на регистър на диабетноболните, идея обсъждана на ниво пациентски организации и Министерство на здравеопазването

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...