Акценти
Начало / Здравеопазване / Детска клиника увеличи броя на леглата си заради тежките усложнения от грипа

Детска клиника увеличи броя на леглата си заради тежките усложнения от грипа

IMG_7996проф. Ваня Недкова

С 20 се наложи да увеличим броя на леглата в Детска клиника, заради многото пациенти, които приемаме с усложнения от грипа. Това съобщи днес на пресконференция началникът на клиниката проф. д-р Ваня Недкова. В момента там разполагат с 80 легла, но и те са недостатъчни. Настанените за лечение деца са 96.

Проф. Недкова съобщи, че над 60% от настанените за лечение в момента деца са с различни усложнения след преболедуван грип. Най-честите усложнения са пневмониите, дори и остър миокардит. През миналата година в клиниката са доказали 16 случая на остър миокардит при деца, които са резултат от усложнения от вирусна инфекция. При две от децата миокардитът е протекъл мълниеносно и едно е загинало час след приемането му, каза доц. Недкова.

За щастие тази година няма смъртен случай на деца от Плевен от пневмония или друго усложнение от грип.

Началникът на Детска клиника обърна внимание и на друг проблем, свързан със заплащането на клиничните пътеки за лечение на пневмонии.  Здравната каса е предвидила то да приключи до 5 дни, но не всички пневмонии се поддават на обичайното лечение и затова се налага пациентите да остават в клиниката дори до 10 дни. Друг проблем са рехоспитализациите, направени в период по-малък от позволения един месец. Само за януари в клиниката са направили 56 такива некоректни рехоспитализации, за които Здравната каса няма да плати.

Но нашата задача е да спасим детския живот и въпреки голямата натовареност на лекари, медицински сестри и санитари, те успяват да се справят, подчерта проф. Недкова и подкрепи с цифри голямата натовареност на екипа на болничното заведение. Обичайно годишно Детската клиника в Плевен се лекуват 3 200 деца, което прави средно 250 деца на месец. А само от началото на 2015 г. до средата на месец март в клиниката са постъпили за лечение 881 деца.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...