Акценти
Начало / Здравеопазване / Десет жени с рак вече получиха подкрепа от фондация „Св. Иван Рилски”

Десет жени с рак вече получиха подкрепа от фондация „Св. Иван Рилски”

За близо два месеца от създаването й фондация „Св. Иван Рилски” е дала подкрепа на десет жени с рак на гърдата, научихме от управителя на фондацията д-р Елиза Георгиева. За съжаление при повечето от тях карциномът е бил в напреднал стадий, което е направило невъзможно поставянето на импланти, каквато е основната цел за създаването на фондацията, уточни д-р Георгиева.

Но всички тези жени са получили професионална подкрепа от психотерапевта Илиян Илиев. „Стресът, който жените изпитват от загуба на гърдата, е невероятен. В един момент психиката им се срива и, за да е успешно лечението им, е необходимо да бъде възстановено емоционалното им равновесие”, обясни психотерапевтът. Затова от фондацията отделят голямо внимание на психологичните консултации с оперираните жени.

Фондацията вече има и първата пациентка, на която ще бъде поставен безплатен имплант. Мария е млада жена от Плевен, която научила точно на рождения си ден страшната диагноза – рак на гърдата.  В този труден момент Мария  има късмета да научи за новоучредената фондация „Св. Иван Рилски” в Плевен, която се превръща в неин втори дом. Там тя получава внимание, подкрепа и най-важното безплатен преглед с ядрено-магнитен резонанс. „Този преглед струва 400 лв., а аз съм безработна, не можех да си представя как ще го платя”, разказва младата жена. От фондацията й осигуряват и безплатен преглед с ехограф.

Наскоро Мария е оперирана и предстои да й бъде поставен силиконов имплант, осигурен безплатно от фондацията.

А от д-р Георгиева научихме още, че младата жена ще бъде наета на работа към фондацията.

Фондация „Св. Иван Рилски” беше създадена през месец март тази година. Чрез модерна медицинска клиника фондацията ползва всички най-съвременни апарати за откриване и лечение на карцинома на млечната жлеза и поставяне на силиконови импланти, както и оказва психологическа помощ. Фондацията осигурява помощни средства и рехабилитация на засегнатите от заболяването. Предвидени са беседи в училищата, индивидуални и групови психологически сеанси за преодоляване на стреса. Фондацията ще приема и „даряване на труд” на хора, които искат да подпомагат раковоболни жени в по-тежък стадий на болестта.

На снимката: Мария – първата имплантирана пациентка на фондация „Св. Иван Рилски“, психотерапевтът Илиян Илиев, инж.Мария Кръстева – съучредител на фондацията и д-р Елиза Георгиева – управител /отдясно на ляво/

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...

Един коментар

  1. Павлина Накова

    Много се радвам за създадената фондация,за това, че ще се помогне на много жени в нужда.Психотерапевтът е много важен в един такъв стресов момент,а вие сте попаднали на един изключително добър психолог!Желая ви професионални успехи!