Акценти
Начало / Общество / Девет са регистрираните  столетни дървета в Плевен

Девет са регистрираните  столетни дървета в Плевен

Седем летни дъба, един полски бряст и една бяла черница са регистрираните столетни дървета на територията на град Плевен, показва каченият в сайта на Община Плевен обновен Регистър на защитените дървета на територията на община Плевен.

Две от вековните дървета се намират в близост до храмове.  До църквата „Света Параскева” е вековният полски бряст, а до църквата „Свети Николай” е красивият летен дъб, който радва със сянката си през лятото стотиците минувачи.

180-годишен дъб пази със сянката си храм „Св. Николай” в Плевен

Три от защитените дървета от вида летен дъб се намират в двора на УМБАЛ „Д-р Георги Странски”. Те растат в зелените площи между Детска клиника и Инфекциозното отделение.

Другите вековни дървета от вида летен дъб са на ул. „Аспарух”, ул. „Ракитин” и ул. „Парашкев Цветков” до блок „Бреза”. Има и още един летен дъб, който е собственост на Община Плевен и беше спасен от унищожение при строежа на мястото на бившия Базар. Другото красиво столетно дърво там за съжаление не беше запазено и сега от него стърчи само един грозен дънер.

РИОСВ Плевен провери вековни дървета в центъра на града

В регистъра е записана и една бяла черница, която расте на ул. „Аспарух”.

На останалата територия на общината има още 108 вековни дървета, сред тях – цер, дива круша, летен дъб, черна топола, гледичия, обикновен орех, космат дъб, бяла черница, полски бряст и полски клен.

Повече информация за защитените дървета на територията на селища от община Плевен може да бъде намерена на адрес https://www.pleven.bg/bg/registri/registar-na-zashtitenite-darveta-na-teritoriyata-na-obshtina-pleven

 

 

 

 

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...