Начало / Общество / 180-годишен дъб пази под сянката си храм „Св. Николай” в Плевен

180-годишен дъб пази под сянката си храм „Св. Николай” в Плевен

 

Над 20 метра висок и с обиколка на дънера над 2.50 м е 180-годишният дъб, който е приютил под огромната си корона плевенския храм „Св. Николай”. Дъбът е едно от общо 146-те вековни дървета в област Плевен, според регистъра им от 1984 г., научихме от екологът доц. Иван Райчев, ръководител на отдел „Природа” на Регионалния исторически музей в Плевен. Според този регистър в землището на Плевен има още три вековни дъба, два бряста, една дива круша и бяла черница, която през 84-та е била на възраст 200 години.

„В миналото доста голямо внимание се е обръщало на вековните дървета. През 1976 г. на територията на областта са били 66 броя. След усилената работа на инж. Тодоров, като уредник в отдел „Природа” на тогавашната Дирекция „Културно-историческо наследство”  до 1984 г. техният брой нараства на 146.  Те са регистрирани, описани и обявени за вековни дървета в Държавен вестник и се водят за защитен природен обект. За съжаление от  84-та година насам съвсем малко е правено за опазване на вековните дървета и нямам информация кога за последен път е актуализиран регистърът им”, обясни доц. Райчев.

вековен дъб
Вековен дъб до ресторант „Спиди“ в Плевен

Според него е крайно наложителна тази актуализация,  тъй като преди 10-15 години гъбична болест става причина за почти масовото изчезване на брястовете. Твърде вероятно е много от вековните черници и диви круши в региона вече да не съществуват, защото са изсечени за дървен материал за огрев.

Най-голям брой запазени вековни дървета са от вида орех и дъб. Но точният им брой ще покаже само актуализация на регистъра, която не само ще даде точна  картина за актуалното състояние на вековните дървета в областта, а ще бъдат предписани и мерки за тяхното опазване и поддържане, подчерта екологът.

Прочетете също:

Министър Каракачанов днес е на посещение във  ВВВУ „Георги Бенковски“  

По повод Деня на космонавтиката – 12 април,  министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът ...