Акценти
Начало / Култура / Дебютантка в писането спечели литературния конкурс „Недоизречено 7” (галерия, видео)

Дебютантка в писането спечели литературния конкурс „Недоизречено 7” (галерия, видео)

недоизречено 7

Три млади авторки получиха наградите за най-оригинални творби в нетрадиционния литературен конкурс „Недоизречено 7”. Това се случи тази вечер на официална церемония в ХГ „Дарение Светлин Русев” .

В групата на авторите под 21 години първото място зае 16-годишната ученичка от СОУ „Иван Вазов“ – Плевен, Антоанета Маринова. Произведението, което изведе младата авторка до челното място, се оказа нейно първо, но не и последно, както сподели самата тя. То е посветено на нейния баща, който се е превърнал в творческа муза за младото момиче. Тя сподели, че връзката помежду им е много силна и именно това я е подтикнало да напише своята първа творба. Друга причина е, че баща й е роден на 7 юли и много харесва това число, а конкурсът е озаглавен „Недоизречено 7”, което станало още един повод за написването на произведението.

Антоанета Маринова

На второ място в групата на авторите до 21 години бяха класирани Деница Китанова от Белене и Ален. Венелина Филиповска, която е по-позната с творческия си псевдоним Ален, сподели, че се е включила в конкурса, защото е част от Средношколския клуб по творчество „Смяна”. „Вдъхновението ми дойде от една любов, която не е недоизречена, но трябваше да отговаря с темата на конкурса”, поясни още тя. Младата авторка планира да продължи своя творчески път, като в бъдеще иска по-малко неща да остават недоизречени и се надява да успее да ги изрази чрез творчеството си.

Ален

Своя дебют в литературните конкурси директно от второто място направи и Деница Китанова. Творбата й, вдъхновена от забързаното ежедневие, беше една от най-откровените, по думите на спонсора на събитието проф. Димитър Димитров, ректор на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите в Пловдив. Деница сподели, че част от творческото й вдъхновение е дошло от бивши нейни колежки, които ежедневно са правели забележка за това с каква прическа е и колко небрежно изглежда косата й. Въпреки отправяните критики, тя решила да впрегне творческия си дух и да изрази своето виждане по въпроса. Макар че това е първото й участие в конкурс, работещата като журналист студентка, има и друг опит с писането. Нейна приказка беше представена СУ „Св. Климент Охридски” преди броени месеци пред препълнена аула от студенти и преподаватели.

Деница Китанова

Във възрастовата група до 21 години беше връчена и една специална награда. Тя отиде при ученичката от 10 клас на ГПЧЕ – Плевен Ростислава Янкова.

Ростислава Янкова

В нетрадиционния литературен конкурс участваха общо 24 творби на 21 автора. Награди, разбира се, имаше и за възрастовата група над 21 години. Наградата на журито беше присъдена на 23-годишния Иван Русланов от Костинброд и на плевенската писателка Гери Йо. Плевенчанинът Стефан Кръстев Цефулес и Евелина Кованджийска от Пловдив получиха пък поощрителните награди в тази възрастова група.

недоизречено 7

Всички наградени получиха своите отличия лично от пловдивския писател Стефан Бонев, който е и автор на конкурса, и проф. Димитър Димитров. Плевенската поетеса Албена Декова пък беше водещ на официалното награждаване.

Победителите в конкурса получиха за финал не само парични награди и грамоти, но и комплект от книги на Албена Декова, Стефан Бонев и проф. Димитър Димитров с автограф от авторите. От библиотеката в НЧ „Съгласие 1869” от своя страна връчиха на плевенските автори безплатни читателски карти до края на годината, с които да продължат да обогатяват своя творчески речник.

Албена Декова

проф. Димитър Димитров

награди недоизречено 7

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...