Акценти
Начало / Култура / Преди 296 години е публикуван романът „Робинзон Крузо”

Преди 296 години е публикуван романът „Робинзон Крузо”

книга робинзон крузоПриключенският роман „Робинзон Крузо” на английския писател Даниел Дефо е публикуван за първи път на 25 април 1719 г.

Пълното оригинално заглавие на романа е „Животът и необикновените приключения на моряка Робинзон Крузо, родом от Йорк, прекарал 28 години на безлюден остров край бреговете на Америка близо до устието на великата река Ориноко, след като претърпява корабокрушение, в което загива целият екипаж и единствено той остава жив, заедно с разказ за по-нататъшното му необикновено избавление от пирати, описани от него самия“.

Книгата е измислена автобиография на главния герой – корабокрушенец, който прекарва 28 години на отдалечен тропически остров, сблъсква се с туземци, роби и бунтовници, преди да бъде спасен. Негов пръв помощник става туземецът Петкан, открит и възпитан от самия Робинзон.

Счита се, че прототип на Робинзон е шотландският моряк Александър Селкирк, преживял пет годиин на необитаем остров. Днес този остров естествено носи името Робинзон Крузо.

Още с първото си издание книгата е много добре приета. Претърпява много издания, превеждана е на редица езици. Има и много преработени, съкратени и адаптирани за деца версии.

Прочетете също:

Лечители и билкари празнуват днес

На 1 юли се отбелязва народния и църковен празник Свети Врач, посветен на светите братя ...