Акценти
Начало / Култура / Два пъти по-голям бюджет за следващата година ще искат от Министерството на културата

Два пъти по-голям бюджет за следващата година ще искат от Министерството на културата

Проектно предложение за два пъти по-висок бюдежт за следващата година ще внесе Министерството на културата най-късно до 18 септември във финансовото министерство. Това каза днес на среща с журналисти в Плевен зам.-министърът на културата Васил Василев. Тази база ще защитаваме пред парламента и пред Министерството на финансите, защото в България културата е оставена на ръба  и творецът е принуден да мисли единствено за потребностите си, каза Василев. По думите му в България много региони обезлюдяват, точно по причина, че културата загива в тях.

Зам.-министър Василев беше в Плевен, за да провери как върви ремонтът в Музикалното училище, който се извършва по европейски проект и ще продължи и след началото на учебната година. Василев заяви, че до 6 октомври ремонтът в Музикалното училище ще приключи  и учениците ще имат възможност да учат в едно напълно съвременно, европейско пространство. Причината за забавянето на ремонтните дейности са късно стартирали процедури, както и възникнали в процеса на ремонта технически причини, обясни Василев.

Зам.-министърът коментира и ситуацията с Плевенска филхармония, като изрази надежда, че от следващата година ще бъде решен въпросът с разделението в щата на оркестъра. „Надявам се, че ръководството на Община Плевен ще предвиди в бюджета си за следващата година средствата, които в момента  се отделят за щатните бройки към Общината, да бъдат прехвърлени с договор за съвместно финансиране към самата филхармония и по този начин всички хора да бъдат  назначени към един и същи принципал и да бъде премахнато сегашното разделение”, каза Василев.

Що се отнася до отпусканата в момента субсидия на културните институти зам.-министър Васил Василев каза, че през следващата година не би подкрепил сегашното положение, защото е по-добре да се отпусне по-висока ставка.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...