Акценти
Начало / Политика / Божидар Лукарски: Имаме амбиции да влезем в Парламента като първа сила

Божидар Лукарски: Имаме амбиции да влезем в Парламента като първа сила

Колкото по-бързо се състоят избори, толкова по-добре ще е за гражданското общество в България. Това каза на пресконференция в Плевен лидерът на СДС Божидар Лукарски. Той добави, че се надява партията да се подготви добре за участие в тези избори, и изтъкна, че процентът подкрепа за Реформаторския блок расте. Надявам се, че до изборите подкрепата за нас ще ни позволи да влезем като първа сила в Парламента и да бъдем управляващи, добави той.

Във връзка с промените, които са залегнали в Изборния кодекс и които активно се дискутират в момента, лидерът на сините изтъкна, че те са плод на искане на много от гражданските сдружения, на СДС, както и на протестите. Намирам промените за положителни, но искам да видя законопроекта в пълния му вид, а не само да се вадят факти от контекста, посочи той.

По думите му пропорционалният момент е изключително важен, но и мажоритарният е също толкова важен и трябва да съществуват в предложените текстове. „Най-важно е да има машинно гласуване. Не разбрах как ще се реши проблемът с мъртвите души в списъците, който е основен”, изтъкна още Лукарски .

Той адмирира предложението изборните бюлетини да се печатат само в печатницата на БНБ, но припомни, че назначението на управителя на БНБ също е политическо и отново може да бъде предмет на спекулации.

По отношение на Гражданския съвет към Реформаторския блок Лукарски информира, че всички 7 партии ще имат по двама представители в него.

Прочетете също:

Депутати от ДБ с приемна днес в Плевен

Народните представители Албена Симеонова, Стоян Михалев, Владислав Панев, издигнати от „Демократична България“ днес, 14 ноември,  ...