Акценти
Начало / Култура / Данаил Цочев: Трябва да пеем песните на Емил Димитров на децата си

Данаил Цочев: Трябва да пеем песните на Емил Димитров на децата си

За мен Емил Димитров е една голяма гордост, една звезда, която свети високо в небесата. Едно име, което не трябва да забравяме и мисля, че един от начините е като пеем неговите песни на нашите деца. Това сподели актьорът плевенчанин Данаил Цочев минути преди да излезе на сцената, за да открие  благотворителния концерт, който се проведе в Драматичния театър в Плевен на 21 септември за събиране на средства за построяване на паметник на Емил Димитров в Плевен.

Данаил Цочев разказа, че се среща с песните на Емил Димитров докато е малък – тийнейджър тук, в Плевен. Сега вече знае почти целия му репертоар, който е от повече от 200 песни.  Пеейки песните на Емил, те ми откриха света на музика, света на артиста, на емоцията, която трябва да притежава един артист, разкри Данаил Цочев. Сега учи 8-годишния си син да пее песните на Емил. Вече знае 10, горд е бащата. „Родители, пейте на децата си песните на Емил Димитров”, призова Данаил Цочев.

Артистът припомни „страхотните световни успехи”, които Емил има приживе, когато Франция го признава иdanail-cochev той става член френските композитори. В същото време не го приемат за член на Съюза на българските композитори, защото нямал образование. Но точно неговата песен „Моя страна, моя България” е в топ 100 на миналия век.

Данаил Цочев казва, че любимата му песен от репертоара на Емил Димитров е „Върни ми времето”, която „не е толкова популярна, но е много артистична, както повечето му песни, които са тип френски шансони – разказват приказки, истории”.

В спомените му Емил Димитров ще остане с това, което му е дал в тийнейджърските години. „Когато проглеждах света – неговите песни за любов, страдание, раздяла, са ми били като пътеводна светлина. Не искам да го запомня такъв, какъвто го видях по пътя за последния „Златен Орфей”, на който аз бях водещ. Вече доста позабравен, доста огорчен от нещата около него”, сподели Данаил Цочев.

Съвсем скоро актьорът ще направи реалност едно свое обещание, което е дал пред плевенската публика преди две години по време на юбилейното представление на спектакъла  „Защо не?”. „Тогава обещах на публиката, че съвсем скоро ще се върнем тук с представление за Емил Димитров. Точно след три месеца музикалният спектакъл, в който аз ще вляза в ролята на Емил Димитров и ще изпея 20 негови песни с подкрепата на още една актриса – героиня в спектакъла, ще се случи. Премиерата ще бъде в Зала 1 на НДК, а след това ще гостуваме и в цялата страна”, сподели Данаил Цочев.

img_4431koncert

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...