Акценти
Начало / Култура / „Моя страна, моя България” два пъти изправи на крака препълнената зала в Театъра (галерия)

„Моя страна, моя България” два пъти изправи на крака препълнената зала в Театъра (галерия)

Много вълнение, много любов и признание към Емил Димитров имаше в благотворителния концерт, който се състоя снощи в Драматичния театър в Плевен. Изпълнен докрай беше Големият салон на Театъра от плевенчани, които подкрепиха благородната кауза за събиране на средства за изграждане на паметник в Плевен на нашия съгражданин Емил Димитров.

Паметник ще има! Това обяви кметът Георг Спартански, истински развълнуван, обявявайки събраната сума. Само от продажба на покани за концерта снощи  са събрани 7 000 лева, а общо от започване на дарителската кампания събраната сума е над 18 000 лв. „Благодаря ви от сърце и вярвам, че това, което всички ние искаме горещо – ще се случи. Паметник на Емил Димитров в Плевен ще им , и той ще принадлежи на цяла България, за която изпя най-хубавите си песни”, каза плевенският кмет, отбелязвайки, че и два пъти да беше по-голяма залата на Театъра, пак щеше да е пълна. Защото „великият Емил не е забравен, той живее в сърцата ни и в паметта ни, и вечно ще живее чрез своите песни”.

img_4493spartanski

„Емил Димитров няма нужда от материален паметник, защото  той отдавна има най-скъпия паметник, който ние сами сме изградили в нашите сърца – паметник на любов и на признателност към този велик  наш съгражданин”, каза още кметът. Той изтъкна, че дарителска акция, с която искаме да издигнем материален паметник на певеца, дължим на самите нас, „за да докажем, че сме достойни плевенчани, че помним нашите велики българи и можем да се обединим около една благородна кауза, за да докажем, че помним техните песни и думите в тези песни”. „Достатъчно е да кажа само „Ако си дал”. Най-малкото, което вие дадохте, са паричните измерения. Вие дадохте от любовта си, от преклонението си към обичания от цяла България Емил Димитров. Благодаря ви и поклон на всички вас”, каза кметът.

Той благодари и на големите звезди на българската естрада, които участваха с любовта и сърцето си в този концерт.

Да подкрепят каузата в Плевен дойдоха Тони Димитрова, Маргарита Хранова, Даниел Цочев, Люси Дяковска, Драгомир Драганов, Георги Минчев. Този концерт не би могъл да се случи без Плевенска филхармония с диригент Левон Манукян, Общински хор „Гена Димитрова” с диригент Анелия Дечева и чаровният пианист Георги Милтиядов.

img_4428koncert-emil-dimitrov

„Арлекино” беше първата песен на Емил Димитров, която прозвуча в снощния концерт. Изпълни я плевенчанинът Даниел Цочев. След него на сцената излезе Тони Димитрова, която предаде заряда си от емоции на публиката с някои от най-популярните си парчета. „Дори и в извора на своята речовитост е трудно да намериш думи за него – Емил Димитров”, призна след изпълненията си Тони Димитрова, която ревниво пази спомена от срещата си с него.

img_4442koncert-emil-dimitrov

С бурни аплодисменти зрителите посрещнаха Маргарита Хранова. След няколко свои песни, между които „Далечна песен” и  „Оставаме”, тя изпълни песента на Емил Димитров „Ако си дал” и публиката запя с нея.

Букет от известни български песни като израз на преклонение пред великия Емил Димитров поднесе Драгомир Драганов. Когато запя „Моя страна, моя България” публиката стана на крака и в салона бе развят българският флаг. Ненапразно има мнение, че тази песен заслужава да бъде химн на страната ни.

img_4459koncert-emil-dimitrov

Солисти на Общински хор „Гена Димитрова” изпълниха закачливата песен „Ладо ле”, след което на сцената излезе Люси Дяковска, която за секунди хвана с магнетизма си публиката и с красивата „Синева”, за да завърши с вълнуващата до сълзи „Песен за Плевен” на Емил Димитров.

img_4474koncert-emil-dimitrov

Една спонтанна идея стана реалност, превърна се в кауза и ще бъде реализирана, обяви почетният гражданин на Плевен и директор на Плевенска филхармония Любомир Дяковски. Той също не скри вълнението си от случващото се в тази вечер – една любов, която тръгва от залата, минава през сцената и със сигурност някъде стига до Емил Димитров.

img_4489%d0%bb%d1%8e%d0%b1%d0%be%d0%bc%d0%b8%d1%80-%d0%b4%d1%8f%d0%ba%d0%be%d0%b2%d1%81%d0%ba%d0%b8

В края на концерта отново прозвуча мощната като химн „Моя страна, моя България” в изпълнение на всички звезди, участвали в него. Тази песен, която се пее на 36 езика и едва ли има българин, който да не я знае, за втори път вдигна публиката на крака.

Благодаря ви за паметта и за любовта ви към българската песен, каза на финала на концерта Емил Димитров – син. „Не парите ни обединяват тази вечер, а идеята. От сърце ви благодаря, че бяхме заедно тази вечер”, каза той.

Малко носталгия, но много оптимизъм остави емоционалният благотворителен концерт, с който признателните плевенчани подкрепиха каузата за изграждане на достоен паметник на Емил Димитров в Плевен.

img_4469koncert-emil-dimitrov

img_4471koncert-emil-dimitrov

img_4461publika

img_4453koncert-emil-dimitrov

img_4456koncert-emil-dimitrov

img_4501koncert-final

img_4506%d0%ba%d0%be%d0%bd%d1%86%d0%b5%d1%80%d1%82

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...