Акценти
Начало / Култура / Гърне с над 2 300 медни монети откриха в землището на Плевен

Гърне с над 2 300 медни монети откриха в землището на Плевен

С ценна находка се сдоби Регионалният исторически музей в Плевен, след като вчера около 11 часа при рутинен обход младши районен инспектор Николай Гергов случайно забелязал на десетина метра встрани от пътя счупен керамичен съд  и около него разпилени монети. Инспекторът веднага направил необходимото, за да попадне находката в музея.

Днес тя беше представена от директора на музея Стефка Григорова и ръководителя на отдел „Археология” Петър Бънов. Броят на монетите е 2 343 с общо тегло 6 620 грама. Находката се датира около началото на 12 век, като според Петър Бънов най-ранните монети са от 1143-1180 г. Монетите са много добре запазени с изключение на 91 от тях, които са силно повредени. Причината вероятно е, че са били най-отгоре в съда.

От почистените двадесетина монети ясно се виждат прекрасните изображения от двете им страни. Петър Бънов обясни, че стана въпрос за византийски монети, от едната страна на които са изобразени Богородица или Христос върху трон, а от другата страна има изображение на император – сам или със светец. От първите почистени екземпляри се виждат образите на императорите  Мануил Първи Комнин, Андроник Първи Комнин, Исак Втори Ангел, Алекси Трети Ангел.

Според Бънов най-вероятно става въпрос за семейно съкровище, събирано около началото на 13 век и заровено най-рано в периода 1231-1232 г. или най-късно около 1242 г., когато е татарското нашествие по нашите земи.

Намереното съкровище се синхронизира с подобни монети във фонда на музея, открити край Асеновци и Червен бряг. Но в новата находка има монети от по-късен период, което допълнително я прави още по-ценна за музея.

Истинската стойност на съкровището е трудно да бъде определена. Според Бънов не е изключено на западния пазар отделни екземпляри да достигнат цена от няколко десетки евро. Но за археолозите истинската стойност на находката е в историческата информация, която носи.

Предлагат за награда полицая открил ценната находка

Началникът на Районното управление на МВР в Плевен главен инспектор Денислав Маринов ще предложи за награждаване полицай Николай Гергов за това, че след като е открил счупения глинен съд и разпилените около него монети е запазил местопроизшествието до пристигането на екипи от „Борба с организираната престъпност” и служители на Второ управление „Полиция” – Плевен.

Полицай Николай Гергов има 18-годишен трудов стаж в системата на МВР.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...