Акценти
Начало / Икономика / Строителна фирма изплати забавени заплати, седмица след акт от Инспекцията по труда

Строителна фирма изплати забавени заплати, седмица след акт от Инспекцията по труда

27 акта за забавени работни заплати са издали от началото на този месец от Инспекцията по труда в Плевен, съобщи днес директорът й Владислав Николов. Само в една стрителна фирма съставените актове са 22. Преди да пристъпят към тази крайна мярка трудовите инспектори са издали предписание за нарушаване на трудово-правните отношения, но след като едномесечното предписание не било изпълнено, последвали актовете. В резултат, след седмица работниците получили  забавените възнаграждения.

От директора на Инспекцията по труда научихме, че за фирмата ще има санкции, но най-вероятно няма да са в пълния размер, тъй като в кратък срок след издаването на актовете е превела забавените заплати. По закон санкцията е от 100 лв. до 15 000 лв.

Само за първите 20 дни на март, след намеса на инспекторите по труда, общата сума на изплатените просрочени трудови възнаграждения е 184 000 лв..

За същия период от инспекцията са извършили общо 91 проверки, при които са констатирани 596 нарушения, преобладаващата част от които – 395, са за неспазване на разпоредбите на Кодекса на труда. Общият брой на съставените актове е 34. Освен за забавени работни заплати, са издадени и пет акта за наети на работа лица без подписан трудов договор.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...