Акценти
Начало / Култура / Гърмежи и стонове на ранени, последвани от победни възгласи огласиха днешната сутрин в село Ясен

Гърмежи и стонове на ранени, последвани от победни възгласи огласиха днешната сутрин в село Ясен

За втора поредна година читалище „Просвета 1929” в село Ясен организира двудневни тържества  под наслов „Традицията среща бъдещето”.  Акцент в тазгодишните празнични изяви е възстановката на руски лазарет, разположен по тези места по времето на Руско-турската война от 1877-1878 г. Възстановката е дело на клуб „Васил Ганчев – Плевналията” с подкрепата на клуб „Троян – Априлци” и е част от поредицата изяви, планирани по повод 135-та година от Плевенската епопея . „Основната ни цел е да представим на родолюбивата общественост истинското лице на войната. Тя е не само развети знамена и победни маршове, а е свързана с тежките боеве, дадените жертви и страданието на ранените войници и офицери”, обяви председателят на клуба Мануш Христов. Изборът на сюжета се базира на един от многобройните епизоди, разиграли се в боевете за Певен. В района на Шести участък от блокадната линия  е разположено едно от подразделенията на Гренадирския корпус. Зад него е развърнат преден превързочен  пункт на един от пехотните полкове. Изтощени от продължителните обсадни действия, турските войски се подготвят да осъществят пробив. За целта им е необходима информация за конкретното разположение и построение на предната линия и на тилната линия на блокадния пръстен. Те организират разузнаванес бой на няколко места в рзположението на Шести блокаден участък, който прегражда пътя към София.

В хода на завързалия се скоротечен бой се открояват действията на медицинския екип, който оказва първа помощ на ранените руски войни.  Към тяхната високо хуманна и благородна дейност се присъединяват и неколцина българи, които са напуснали обсадения град и помагат на своите братя освободители. „Посланията, които отправяме с възстановката не са случайни. Пред олтара на българската свобода са положили живота си десетки хиляди убити, измръзнали или безследно изчезнали войни от многонационаната армия. Загубите биха били  много по-тежки, ако не беше всеотдайната помощ на руските военни медици.  Една от причините точно тук да направим възстановката е, че в района на село Ясен се намира един от 19-те така наречени Пироговски паметници, които очертават  пътя на великия руски хирург Пирогов”, обясни Мануш Христов.

Сърцатото въплащение на участниците във възстановката предизвика възторг у десетките зрители, като най-силно бяха впечатлени децата. За тях атракция беше и парадът на униформите, в който бяха представени униформи и снаражение на руски и турски войници. А също и изложените ретро автомобили.

Влизането днес в селото е истинско приключение –  атрактивно, шарено, и искрено се радвам, че можем отново да подкрепим читалището в Ясен за тази хубава инициатива, обяви председателят на сдружение платформа „Агора” – Емилия Лисичкова, при откриване на тържествата.  Тя допълни още, че платформа „Агора” вярва в активното читалище, каквото е това в Ясен. „То е  връзката с общността, връзката, която дава общата  визия на едно населено място”, подчерта Емилия Лисичкова.  В знак на висока оценка за дейността на читалище „Просвета” Лисичкова връчи грамота на Юлия Пенева, секретар на читалището.

Кметът на селото Йото Добрев благодари на всички, които уважиха празника на Ясен. Той предложи тържествата да станат традиционни и да се провеждат всяка последна седмица на месец май, което беше прието с одобрителни възгласи.

Гости  днес в Ясен бяха общинските съветници от движение „Гергьовден” Христомир Христов и Антон Георгиев.

Празничната програма продължава с кулинарна изложба, изпълнения на читалищни колективи и прожекции на филми.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...