Акценти
Начало / Култура / Гуна Иванова покани клуб „Българско хоро” да заснемат заедно клип

Гуна Иванова покани клуб „Българско хоро” да заснемат заедно клип

Олга и Минко Мустакови
Олга и Минко Мустакови с последната спечелена награда от фестивала в Царевец, община Свищов

Известната народна певица Гуна Иванова е поканила плевенския клуб „Българско хоро” да участва в записа на неин клип през есента. Поканата е дошла след прекрасното представяне на клуба на фолклорния фестивал “Фолклорен извор”, провел се в село Царевец, община Свищов. Новината съобщиха днес на среща с медиите ръководителите на клуба – Олга и Минко Мустакови. От там клуб „Българско хоро” се завърна с първо място и златен медал в категорията за клубове за народни танци и със специалната  награда за “Атрактивно представяне и емоционално изпълнение”.

Това е поредният голям успех през тази година за плевенския клуб. В Царевец те се състезават с над 450 колективи и близо 6 500 участници и успяват да впечатлят силно журито с представянето си. За тях Гуна Иванова не пести суперлативи, наричайки ги „прекрасна група”.

В таланта на танцьорите от плевенския клуб ще може да се убеди всеки, който гледа предаването „Иде нашенската музика”, което ще се излъчи на 18 октомври  по БНТ. За записа клубът представя две хора – Тракийска копаница и Влашка сигна. Именно  хорото „Влашка сигна” донесе третото място на клуба от престижния  фолклорен фестивал „Хоро се вие, извива”, който се проведе на 5 април в София.

И сега Олга Мустакова оцени  постигнатото трето място като сериозна победа за клуба, предвид голямата конкуренция на традиционно добрите софийски клубове.

Месец по-рано – точно на 1 март, плевенчани показаха на шопите как се играе шопско хоро, спечелвайки приза за най-добро изпълнение на хоро от шопската фолклорна област във фолклорното надиграване „Я тропнете, да тропнем“ –  Правец.

Сред наградите си  тази година „Българско хоро” добави и отличие от  3-тия международен фестивал на изкуствата “Арт Мастърс”, който се проведе в гр. Дидим, Турция. Там танцьорите от клуб „Българско хоро” спечелиха приз за най-темпераментно изпълнение.

После за клуба предстоеше едно много чакано събитие – празникът по повод 6 години от създаването. Над 300 приятели от цялата страна дойдоха да поздравят рождениците, заедно с кмета на Община Плевен и народни представители. Щастливи бяхме да получим много подаръци, между които и специално подготвените за нас хора от колегите от другите клубове, припомни Олга Мустакова.

Веднага след рождения ден те започнали подготовка за едно участие, което отваря път за ново развитие на клуба. По повод празника на село Новачене те са поканени да изнесат цяла концертна програма, в която включват седем танца.

С много положителни емоции е свързано участието на „Българско хоро” във Фолклорни дни с „Фиданките“ във Видин, откъдето се връщат, разбира се с награда – една от общо петте парични при 32 участвали клубове.

Тази е равносметката от приключилия творчески сезон за клуб „Българско хоро”. Олга и Минко Мустакови и техните танцьори се подготвят за старта на новия сезон, който официално ще бъде даден в началото на месец октомври. През новия сезон ръководителите на клуба са си поставили амбициозната задача да разкрият филиал в София. Имаме подкрепата на известни хореографи, търсим подходящо помещение, за да стартираме, обясни Минко Мустаков.

клуб Българско хоро

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...