Начало / Любопитно / Грета Великова: Гримът е най-верният помощник за изразяване на вашата индивидуалност

Грета Великова: Гримът е най-верният помощник за изразяване на вашата индивидуалност

От 18 години Грета Великова твори красота, образи и стил, като един от най-популярните и атрактивни професионални киногримьори. Името й е познато не само в България, но и в чужбина, тъй като тя е предпочитаният гримьор на холивудските знаменитости . С нейния „талант да преобразява“ е изградила филмовите образи на едни от най-големите, световно известни кино продукции : “300”, “Конан Варварина“, “Херкулес”,“Спартак“ и безброй други от музикалната, рекламната и модната идустрия. Голямо професионално признание Грета Великова получава и като част от екипа на номинирания за „Оскар“ филм „Бягството“ (с Ед Харис и Колин Фарел), в категория грим.  Тази година очарователната киногримьорка е номинирана за наградите „Златна игла“ от Академията за мода. Категорията, естествено е: „Най-добър моден гримьор“.  С чаровната и лъчезарна Грета Великова разговаряме след проведения в Панорама мол Плевен коучинг за ежедневен грим.

Споделете как стигнахте до голямото професионално признание да правите грима в едни от най-големите кино продукции.

Много е важно човек да знае откъде тръгва. Стъпалата са последователни и нищо не е дошло случайно. Завърших сценография и костюмография, които са в тясна връзка с това, което работех тогава. Започнах като художник на телевизионо предаване и оттам се тръгна  по пътя от  задната страна на камерата. Запознах се  с гримьорка в киното, която ме видя как мъкна декори напред назад по сцената и ми предложи да стана гримьор, за да се отърва от това мъкнене на тежки декори. Е, гримът съвсем не е по-лек. Илюзия е, че си седиш само с четчица в ръка – обикновено ходим с  по два-три куфара, единият само тежи поне 15 кг. Така че тази професия, като всяка сериозна професия, съвсем не е лека.

Тогава приех поканата, но с условието, че ще се тествам, за да съм сигурна, че мога да се справя. Защото да си художник не е гаранция, че можеш да бъдеш добър гримьор.

IMG_4734

Казвате, че най-важното нещо за успеха е да бъдеш мотивиран, таланта поставяте на по-заден план.

Според мен това е най-движещата сила! Ако си мотивиран, можеш да прескочиш планини. За мен, от позицията на която вече се намирам, наистина не е толкова важно да си безкрайно талантлив, а да си вътрешно мотивиран и да имаш любов към това, което правиш. Тогава изследваш, тогава търсиш, тогава намираш, тогава не спиш, за да намериш решение. И тогава имаш успех в това, което правиш, и се чувстваш доволен, че си постигнал мечтата си. Затова за мен мотивацията е най-възловата точка за постигане на успех.

Кой е на-трудният грим, който ви се е налагало да направите?

Най-трудният грим е този, когато си несигурен в себе си. Това е най-тежкият грим, защото не знаеш какво да правиш поради причина, че не си натрупал опит и още не си спокоен в това, което правиш. Няма да скрия, че аз все още продължавам да изпитвам това неспокойство, въпреки опита. Сърцето ми все още трепка, когато имам нова задача и сядам да проучвам образите, за да видя как ще е най-добре да бъдат направени. Всъщност в това е предизвикателството на работата. Защото респектът, който си създал с работата си, може да се срине за минути, независимо че си го градил години.

Какво грешат най-често жените при гримирането?

Най-честата грешка е, че гримът свършва преди врата. Това е най-фрапантната грешка, която се допуска и сякаш се онаследява. Време е момичетата и жените да запомнят, че всичко, което се вижда от нашето лице, не свършва до брадичката, а продължава до деколтето, колкото и отворено да е то. Вратът също е част от нашето лице и нашата кожа.

IMG_4775

Какъв е вашият съвет за бърз грим сутрин, за да изглежда лицето свежо и естествено?

По време на моите коучинги твърдя, че с тези знания, които момичетата научават, ще могат само за 15 минути да направят един прекрасен грим.Най-важните стъпки са да измият лицето си, да го хидратират, като  под очите хидратацията е двойна, тоест поставя се два пъти крем. След което се пристъпва към фон дьо тена. Препоръчвам да са два в жълтата гама – един светъл и един тъмен. После намират линията на скулата си, къде е най-тъмният нюанс, за да поставят онзи розов цвят, без който никъде не бива да ходят. Зоната под очите трябва да е озарена, за да се премахне издайническата умора. И на финал – една лека пудра и гланц на устните.

IMG_4743

Това е голяма щедрост да споделяш опита, който си натрупал с труд, усилия, с ентусиазъм.

За мен всъщност е щастие. Това, което виждам в погледите на момичетата и жените по време на коучинга е щастие. И това щастие идва при мен, то ме зарежда. Щастлива съм, че имам какво да кажа и да покажа на момичетата и жените. Провеждането на грим коучинг е отдавнашна моя идея. В тях искам да споделя професионалния си опит с повече момичета и жени, за да изглеждат те винаги свежи и добре. Синтезирала съм част от професионалния грим в техника, която е изключително полезна за ежедневния грим.

12932569_536109816570902_502986872143137481_n

Можете ли да съберете в две изречения вашия съвет към жените, за да изглеждат винаги добре?

За да изглеждат по-добре, жените първо трябва да имат желание, да го почустват отвътре. И в най-лошия момент да намерят най-положителното, за да има на какво да стъпят. И когато решат да излязат, да сложат най-хубавата си дреха, да направят най-хубавата си прическа, да направят най-свежия си грим. Не излизайте, преди да сте направили тези три стъпки! Всяка жена трябва да овладее тънкостите на грима, защото той е най-верният помощник за изразяване на  индивидуалността.

IMG_4708

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...