Акценти
Начало / Образование / Младежки проект повиши обществената ангажираност на участващите ученици

Младежки проект повиши обществената ангажираност на участващите ученици

В продължение на четири месеца 23 младежи от Левски и близките села участваха в проект „Знаещите – могат”, който се изпълнява от Сдружение „Център за европейско развитие и квалификация” с финансовата подкрепа на програма “Младежта в действие” на Европейската комисия, администрирана в България от Национален център “Европейски младежки програми и инициативи”. Целите, които младите хора преследваха, са повишаване на знанията за функциите на институциите в града, разширяване на социални и личностни хоризонти и успешна крачка към света на възрастните, обобщи на заключителната пресконференция по проекта Ваня Ваньова от Сдружение „Център за европейско развитие и квалификация”.  В рамките на проекта младите хора имаха възможност да се запознаят отблизо с работата на кмета, Общинския съвет, Бюрото по труда, служба „Социално подпомагане”, полицията и местното читалище, след което заедно с обучителя Петя Чолакова проведоха неформално обучение по граждански компетентности, на което дискутираха работата на посетените институции.

„С участниците в проекта проведохме серия от работни срещи със служители от различните институции, за да видят как в действителност се разрешават различни проблеми; как всеки служител самостоятелно или в екип с колегите си съумява да изпълни поетите задължени”, обясни Ваньова. А учениците споделиха, че това са били много ползотворни срещи и дори са  повлияли за определяне на бъдещата им професионална ориентираност и най-вече – за обществената им ангажираност като млади хора.

Впечатленията си от участието в проекта младежите записаха в книга. Ето какво написаха Петя Славева и Камелия Алексиева, ученички в 10-ти клас на Професионална гимназия по селско стопанство „Никола Вапцаров” гр. Левски: Ние сме приятелки от много години и заедно решихме да се включим в проекта, защото ни беше интересно да научим с какво се занимават институциите в нашия град.

Още с първото изречение, с което ни посрещна г-жа Любка Миланова, директор на Бюро по труда в гр. Левски, прикова нашето внимание: „Не ви пожелавам да идвате в Бюрото по труда като безработни, а като млади хора, които търсят възможност за работа по различни европейски програми и схеми”. После тя ни разказа за натовареното ежедневие на всички служители, за отговорната им работа, за това какви услуги предлага бюрото. Обясни ни как се регистрира безработно лице, как работодателите обявяват свободни работни места и къде се изнася информация за това. Особено внимание ни обърна на квалификацията, която трябва да имаме, за да избираме успешно работа. Научихме, че и работещите могат да ползват услугите на бюрото по труда или за да търсят по-подходяща работа, или за да повишават квалификацията или да придобиват нова. Можем да кажем, че ние вече сме знаещи и можещи“.

Този проект се реализира с финансовата продкрепа на програма „Младежта в действие” на Европейската комисия, адмнистрирана в България от Национален център „Европейски младежки програми и инициативи”. Съдържанието на настоящата статия не отразява позицията на Европейската общност, програма „Младежта в действие” или НЦЕМПИ.

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...