Начало / Култура / Гравюра, изобразяваща последния бой преди капитулацията на Осман паша, показаха за първи път в Панорамата

Гравюра, изобразяваща последния бой преди капитулацията на Осман паша, показаха за първи път в Панорамата

Ценна гравюра, отпечатана в Лондон през февруари 1878 г., на която е представен последният бой за Плевен, преди капитулацията на турската армия, е сред ценните експонати, които са постъпили през тази година във фонда на Военноисторически музеи – Плевен. Гравюрата беше показана за първи път днес в Панорама „Плевенска епопея”, като сред първите, които видяха ценния експонат, беше  генералният консул на Руската федерация в Русе Владимир Климанов.

В центъра на гравюрата е изобразен раненият Осман паша, който, подкрепян от приближените си, напуска Плевен по моста на река Вит. Това е последният миг на армията на Осман паша, преди капитулацията. Върху гравюрата детайлно са изобразени униформите, въоръжението и снаряжението на турската армия.

Гравюрата е отпечатана в приложение към вестник „Илюстровани лондонски новини”  на 2 февруари 1878 г.  под заглавие „Излизането от Плевен, 10 декември 1877”.  Гравюрата е създадена по скиците на специалните художници –  кореспонденти на вестника.

„Илюстрованите лондонски новини” е първият в света илюстрован седмичник, по-късно превърнал се в списание. Издава се в Лондон от 1842 до 2003 година. Като журналисти и водещи на отделни рубрики в това прочуто световно периодично  издание през различни години работят Робърт Стивънсън, Томас Харди, Уилки Колинс, Артър Конан Дойл, Ръдиард Киплинг, Агата Кристи. Между работещите с него художници са такива прочути имена като Кейт Гринуей, Хенри Бейтман, Брус Бърнфазър, Фортунино Метания, Чарлз Виргман, Джон Кармайкъл и др. Руско-турската война е представена от художника Гейл.

Приложенията на вестника се използват в много художествени произведения и исторически творби като „Блокадата на Плевен” от Рупърт Фурно, Лондон, 1958 г., Немска хроника 1876-1878 и др.

Прочетете също:

Международният фестивал „Шарено петле” отново отваря врати в Плевен (програма)

Шестото издание на Международния фестивал за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле” ще се ...