Акценти
Начало / Икономика / Спад на заетостта и леко увеличение на средната заплата регистрират за Плевенско

Спад на заетостта и леко увеличение на средната заплата регистрират за Плевенско

Наетите по трудово или служебно правоотношение лица в област Плевен към края на септември намаляват с 1.9% спрямо края на юни, като достигат 59,4 хиляди. Това сочат предварителните данни на Националния статистически институт за третото тримесечие.

Най-голямо намаление на наетите лица се наблюдава в икономическите дейности “Селско, горско и рибно стопанство” и “Култура, спорт и развлечения”. Най-голямо увеличение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение пък е регистрирано в “Административни и спомагателни дейности” и “Професионални дейности и научни изследвания”. Най-много от наетите хора са в преработващата промишленост и търговията и ремонт на автомобили.

Що се отнася до средната месечна работна заплата за Плевенска област, то тя леко се повишава от 557 лв. през август до 569 лева през септември. В частния сектор заплащането е с близо 50 лева по-ниско.

Най-високо средномесечно трудово възнаграждение през третото тримесечие на тази година са получили наетите лица по трудово и служебно правоотношение в икономическите дейности “Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива” – 1 171 лв., следвани от “Финансови и застрахователни дейности” – 1 018 лв. На дъното на таблицата, като най-ниско платени, са били наетите в “Административни и спомагателни дейности” – 351 лв., 448 лв. средно пък са взимали заетите в хотелиерството и ресторантьорството.

Данните са получени от тримесечното наблюдение на наетите лица, отработеното време, средствата за работна заплата и други разходи за труд, което има за цел да изследва текущото състояние и динамика на основни аспекти на пазара на труда, уточняват от Националния статистически институт.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...