Акценти
Начало / Общество / Георг Спартански сезира Районна прокуратура за новогодишния банкет на Община Плевен

Георг Спартански сезира Районна прокуратура за новогодишния банкет на Община Плевен

Съветникът от БНД – Обединена десница Георг Спартански обеща на вчерашната сесия още днес да внесе цялата документация за плащанията на новогодишното тържество на администрацията на Община Плевен, с която разполага, в Районна прокуратура. Това стана след отговор на зададени от съветника въпроси към кмета проф. Димитър Стойков за това изразходвани ли са парични средства от бюджета на Община Плевен за заплащане на дължимите суми във връзка с организиране и провеждане на празнично новогодишно тържество на 19 декември 2012 год. в хотел „Балкан” в Плевен, ако да – с чие разрешение и на какво правно основание и какъв е размерът на платената сума.

Спартански каза, че е получил неофициална информация, че първоначално от желаещите да участват в празненството служители и част от общинските съветници са събирани парични суми – 30 лв. на човек, във връзка с поръчаната консумация на храна и напитки по време на празничната вечеря, които впоследствие са им били върнати, а цялата сметка е платена със средства от бюджета на Община Плевен.

Хода на разговора по време на заседанието на Общинския съвет предаваме без редакция.

Проф. Стойков: „Г-н Спартански, моят отговор на първия Ви въпрос изчерпва и останалите два. Не, не са изразходвани средства от бюджета на Община Плевен нито за това празненство, нито за което и да било друго”.

Георг Спартански: „Кой в такъв случай е платил за вашето новогодишно увеселение и на каква сума е изчислено това удоволствие, осигурено за част от общинарите на град Плевен и част от съветниците, на което Вие лично сте участвал в продължение на много часове? За чия сметка сте се черпили, ако не сте платили от бюджета на общината?”

Проф. Стойков: „Г-н Спартански, не сме харчили пари от общинския бюджет. Мисля, че дотук изчерпвам вашия въпрос”.

Георг Спартански: „Не разбрах – за чия сметка сте се черпили?”

Проф. Стойков: „Кой е организирал и как е организирал това тържество, мисля че не е мястото тук да обсъждаме”.

Георг Спартански: „Г-н кмете, отговорът Ви е безкрайно неубедителен, нещо повече – Вие си позволихте публично да излъжете в момента. Пред мен е лично подписан от Вас отговор на питане по процедурата за достъп до обществена информация на 6 февруари тази година, в която Вие сте казал следното: „Община Плевен не е финансирала новогодишното тържество на служителите на Община Плевен. Средствата са осигурени от дарител, който изрично е заявил да не се разгласява самоличността му, както и размера на сумата”. Няколко дни по-късно, г-н кмете, на 13 февруари, сте казал, че всъщност отговорът Ви не е, че не сте плащал, пък сте ял и пил за чужда сметка – Вие и вашите общинари, а Община Плевен – цитирам ви дословно – „не е финансирала новогодишното тържество на служителите от Община Плевен”. Т.е. първия път сте отговорил – парите са от дарение, втория път казвате, че въобще не сте финансирал, дори чрез пари от дарение. Искам да Ви кажа, г-н кмете, че Вашият упорит отказ да дадете обществена информация по отношение на публични финанси за извършени от Вас под Ваше разпореждане харчения с парите на Община Плевен, било те дарени или събрани от данъците на гражданите, за мен на този етап съставлява нарушение. Няма да го квалифицирам като какво точно нарушение. Тези Ваши писма, тези Ваши писмени отговори, както и всичката друга налична информация, която имам, ще я подам още утре /19 февруари/ в Районна прокуратура Плевен, за да ви зададат въпроса – е ли бащиния общината за Вас и Вашите храненици и може ли с пари на плевенския данъкоплатец да си финансирате тежки многочасови банкети, както това се е случвало. Надявам се, че Вие ще дадете отговор, ако не пред нас и пред Общинския съвет за парите, които са харчени, то там, където ще бъдете призован да ги дадете пред компетентните институции”.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...

2 коментари

  1. ТЕЗИ КОИТО ГРАБИХА ПЛЕВЕН И ОГРАБИХА НАС СЕГА ЗАДАВАТ ЛИЦЕМЕРНА ЗАГРУЖЕНОСТ ЧРЕЗ ВЬПРОСИТЕ СИ

  2. ТОЗИ КМЕТ, КОГА ЩЕ ГО ИЗГОНИМ ? Докторе прегледай се, защото на всички им е ясно че нищо нестава от Вас и кривата вело-алея на която може да умреш и паднеш в барата без ограждения, или масонските-ротариански дарения, за какво са тези безсмислени съоръжения, с тия чешми се къпят циганите, а Вие сте морално изостанал човек израстнал в комунизъм без капка чуство за отговорност към околната среда, такива сте всичките деградирали потомци на комунистическия бит които имат затруднения да живеят в хаоса и нямат чуство за свързаност с природата. ВЪН ВСИЧКИ ДО ЕДИН, ВИЕ СЪС ЗАБАВЕНО МИСЛЕНЕ, ЛИПСА НА КОНЦЕПЦИИ, СВЕЖДОХТЕ ДО 0 КУЛТУРНИЯ ЖИВОТ И ИЗКАРАХТЕ ЦИГАНИТЕ ПО ЦЕНТЪРА, ХА ХА МИ ТО И ВИЕ ЖИВЕЕТЕ В ТАЯ КОЧИНА, ПРАСЕТА, АМА ДА ЗНАЕТЕ ЧЕ ОТ СВИНСКОТО СЕ УМИРА МЛАД И СЕ ЗАТЪПЯВА, АЛКОХОЛА Е ФАЛШИВ А ВИЕ СТЕ УМСТВЕНО ИЗОСТАНАЛИ ВЪЗРАСТНИ.