Акценти
Начало / Общество / Приближаването до Левски винаги смущава, защото е във висша степен морален

Приближаването до Левски винаги смущава, защото е във висша степен морален

Едно приближаване до Васил Левски винаги трогва и смущава – не защото е безсмъртен, а защото е във висша степен морален. Над тези думи от словото на Галина Вълчешка от Общински комитет „Васил Левски”, изречени днес  пред паметника на Апостола в Плевен, трябва да се замисли всеки.

Десетки плевенчани дойдоха да се поклонят пред паметта на великия син на България, който обрече себе си на Отечеството и преди 140 години увисна на бесилото, за да сме свободни ние днес.

„Левски имаше своя свещена религия – свободата.  Следвайки я неизменно, той се преклони пред кръста и револвера и изрече бунтовната клетва – „Свобода или смърт“, станала верую и съдба на всички българи”, подчерта в словото си кметът проф. Димитър Стойков. И още: „Дяконът е не само пример за подражание, а онзи светъл образ, който пазим дълбоко в душата си и чрез който осъзнаваме своята принадлежност и своя дълг към отечеството”.

Официалното честването на годишнина от Обесването на Васил Левски в Плевен започна  с панихида, отслужена  от Плевенския митрополит Игнатий в съслужение със свещеници от трите храма в града.

След което паметникът на Левски беше отрупан с венци и цветя в знак на преклонение пред святото му дело и геройска гибел.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...