Акценти
Начало / Избори / Местни избори 2019 / Георг Спартански: Няма по-добра управленска програма от дневния ред, който ти задават гражданите на Плевен

Георг Спартански: Няма по-добра управленска програма от дневния ред, който ти задават гражданите на Плевен

Смисълът на управлението е да правиш добри неща за хората. Затова програмата ми за управление ще се базира на жалбите, оплакванията исканията на гражданите. Защото няма по-добра управленска програма от дневния ред, който ти задават гражданите на Плевен. Трябва да работиш за гражданите, за да оправдаеш техните очаквания. Това каза Георг Спартански при откриването снощи на предизборната си кампания за нов кметски мандат.

Тон на срещата зададе с изпълненията си цигуларят Чавдар Вълков.

След което Георг Спартански, издигнат като независим кандидат от инициативен комитет, се обърна с благодарност към всички, които са го подкрепяли през изминалите четири години. „С вашата подкрепа направих това, което обещах – въведохме един нов стил на управление на обществените дела в Плевен, въведохме прозрачност, почтеност, публичност, практичност и професионализъм”, каза Спартански и подчерта, че тези принципи ще са в основата и на новата  му управленска програма.

Той припомни трудностите, които се е наложило да преодолеят с екипа му в началото на този му мандат. „Заварихме пет тотално закъсали европейски проекта, които заплашваха да потопят града във финансова криза и да доведат Община Плевен до финансов фалит. Имаше 1 млн. 600 хил.лв. неразплатени сметки само по дейност „Чистота”. Благодарение на  усилията на моя колектив и с помощта на МРРБ успяхме да излезем от този вълчи капан въпреки прогнозите, че ще се провалим и не дадохме възможност Общината да фалира. С гордост мога да кажа, че през последните 4 години , съобразно финансовите отчети на Министерството на финансите, Община Плевен е винаги сред десетте най-добре във финансово отношение общини в страната”, отбеляза Спартански.

През тези четири години екипът му е изпълнил нови проекти за 47 млн.лв. безвъзмездно европейско финансиране по три направления – градска среда, образователна  инфраструктура и втория етап на интегриран градски транспорт. „За четири години направихме  Градската градина като нова, възстановихме една от гордостите на града – Водната каскада, направихме площада пред Драматичния театър. Направихме 22 обекта, от които 17 улици, направихме ремонт на една ясла, две училища и  шест детски градини, усвоихме средства за още 14 нови тролейбуса, а в момента се въвежда тикет системата и видеонаблюдението.“ Спартански отбеляза още, че въпреки оскъдните общински средства са извършили текущи ремонти на над 35 хил. кв.м улици и текущи ремонти на над 300 км междуселски пътища.

„Отговаряйки на критиките винаги съм признавал, че улиците ни не са като Шанз-Елизе, но смея да твърдя, че за последните няколко години направихме основен ремонт на 45 улици – нещо, което не е правено от няколко десетилетия. Започнахме една забравена дейност – реновиране на тротоарите. Благодарен съм на всеки, който оценява това”, каза Спартански.

Той заяви, че в следващия мандат основните усилия ще са насочени към двата големи плевенски квартала – „Дружба” и „Сторгозия”. „Не можем да имаме друга програма за следващите четири години, освен тази, която очакват от нас хората. Нашата  програма ще бъде на база на критиките и очакванията на хората, защото добър управленец е този, който чува, който вижда, който знае как са нещата  и вярвам, че след четири години тези зони ще изглеждат по друг начин”, отбеляза кандидат-кметът.

Спартански постави акцент и върху това, че на следващия управленски екип, който и да е той, сегашното управление оставя  готови проекти за над 85 млн. лв., чието изпълнение може да започне още от пролетта на следващата година. Сред тях са проектите за ремонт на площад „Свободата” и на пешеходната зона до Драматичния театър, за да стане този район приятно място за отдих на плевенчани; проектът за ремонт на Автогарата, която „ще стане едно бижу и ще отговаря на всички съвременни изисквания за такова съоръжение”. Предстои също реновиране на Драматичния театър.

В аванс Спартански сподели новината, че от всички общини, кандидатствали за безвъзмездни средства за закупуване на електробуси, проектът на Община Плевен е оценен най-високо и ще получи наградата за най-добър проект. „С 54 нови тролея и новите електробуси Плевен ще бъде  единственият град със 100% екологичен градски транспорт в цяла Европа”, подчерта Спартански.

Към готовите за реализиране проекти той съобщи още предстоящата цялостна подмяна на уличното осветление в града и рекултивирането на старото сметище, което в рамките на три години трябва да стане приветлива паркова зона и други.

Спартански отбеляза, че един от тежките проблеми, които не са успели да решат през този мандат, е ремонтът на стадион „Плевен”, въпреки готовият проект за 16 млн.лв., който на този етап не е получил одобрение.

Не са успели да реализират идеята за изграждане на модерен експоцентър на мястото на рушащата се от десетилетия недостроена спортна зала на входа на парк „Кайлъка”. „За съжаление в подобен паметник на глупостта може да се превърне и започналото строителство на спортна зала на мястото на колопистата. Тези неща са прилежно описани в писмо до министър председателя и финансовия министър. Имал съм среща с двамата и със спортния министър, но така или иначе тези проекти не са осъществени”, каза Спартански.

 „Вярвам, че българското правителство е еднакво отговорно към всички 265 общини. Убеден съм, че ще реализираме тези проекти, защото го правим за по-доброто бъдеще на общината”, заяви той.

„Най-голямата ми гордост през този мандат е, че бях в непрекъснат диалог с плевналии. Комуникирах с тях с всички възможни и достъпни начини. Винаги съм вярвал, че с гражданите трябва да има диалог, двустранен контакт, а не монолог без чуваемост и разбираемост на проблемите. Ако сме били успешни през тези четири години, това е и заради справедливите критики, забележки и предложения от гражданите. Те ни помагат  да бъдем по-добри в своята работа, за да може и общата работа да върви напред”, убеден е Георг Спартански.

Той не пропусна да спомене и културните проекти, с които Плевен излезе на друго ниво. Благодари на екипа в направление „Култура” в Община Плевен, с чиито усилия се върна славата на Лауреатски дни „Катя Попова”, беше възстановен конкурсът за млади оперни певци на името на Гена Димитрова, създаден беше международен симпозиум по скулптура, фестивал на духовите оркестри, джаз фестивал и куклен фестивал „Шарено петле”. „Докато аз съм кмет тази тенденция да налагаме модерното, европейското, българското ще продължи.Вярвам, че плевенчани го заслужават”, обяви кандидат-кметът за втори мандат.

На финал Георг Спартански направи аналогия с Александър Македонски заради сходство в завършващата сричка в имената им. „Както Македонски не се е отказвал от битки и ги е печелил, така и Спартански не бяга от битки. Убеден съм, че с ваша помощ ще се поздравим с изборна победа”, каза той и призова за толерантна и позитивна предизборна кампания, без да се навлиза в нискотемие и дребнотемие, и личностно оплюване.

„Нека бъдем свободни, нека да не целуваме ръце и не се държим като ветропоказатели. Трябва по достоен начин да живеем живота си и да градим Плевен такъв, какъвто го виждаме в нашите мечти и какъвто го заслужават нашите деца. А това може да стане само по един начин – със сърце за Плевен и с Плевен в сърцето, какъвто ще е девизът за тази кампания”, завърши първата си предизборна среща Георг Спартански, а думите му бяха посрещнати с възгласи „Победа”.

Прочетете също:

Любка Александрова печели трети мандат в Левски

Любка Александрова (БСП) остава кмет на община Левски и през следващите четири години. На балотажа ...