Акценти
Начало / Икономика / Георг Спартански: Нека не се вадят политически дивиденти от проблема с винетките

Георг Спартански: Нека не се вадят политически дивиденти от проблема с винетките

Да не се спекулира и да не се правят политически дивиденти от проблема с винетките. За това апелира кметът Георг Спартански по повод протестите днес в Плевен, на които жители от четири плевенски села излязоха с искане да не плащат винетни такси до Плевен.

Спартански посочи, че години наред  за тези участъци (б.р. селата Гривица, Брестовец, Горталово и Тодорово) е изисквано винетки и не е имало протести. „Протестите започнаха след решението около София определени участъци да бъдат освободени от винетна такса, което поставя в неравнопоставено положение други български общини, имащи подобни проблеми. И това  предизвика недоволството на групи хора от други населени места”, коментира кметът.

Според него все още не е изяснена процедурата какво ще се случва, ако има общини, които пожелаят да поемат издръжката на освободени от винетки  участъци от републиканската пътна мрежа. До момента няма официална информация в Националното сдружение на общините в България нито от МРРБ, нито от АПИ относно възможността за съвместно финансиране на поддръжката на тези участъци, уточни още Спартански.

„В случая пак някой спекулира тежко с неосведомеността на хората, като се казва, че кметът трябва да реши. Това, което е свързано с разход на средства и с прехвърляне на собственост е само в правомощието на общинските съвети. Не приемам този манипулативен подход, който си позволяват представители на законодателната власт в лицето на народни представители и на изпълнителната власт в лицето на определени длъжностни лица и техните представители по региони в страната. Кметът не е феодал и самолично не решава тези въпроси”, заяви Георг Спартански.

В момента Общината има задължението да поддържа над 180 км линейна улична мрежа в Плевен, още 150 км общинска пътна мрежа и близо 170 км селска улична пътна мрежа.При тази неуредена процедура Общината не може да си позволи да поеме ангажимент за допълнителни пътни участъци, които да поддържа, изрази личното си мнение кмета, като според него посочените от АПИ суми за поддръжка не покриват и 50% от реално необходимите средства и ще бъде тежък популизъм, ако се приеме такова решение.

Регламентиран е начинът за отпадане на винетните такси в участъци от републиканските пътища

Нямам информация общините да са се хвърлили масово към придобиване на участъци от републиканската пътна мрежа, допълни още Георг Спартански.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...