Начало / Икономика / Регламентиран е начинът за отпадане на винетните такси в участъци от републиканските пътища

Регламентиран е начинът за отпадане на винетните такси в участъци от републиканските пътища

Дава се възможност на общинските кметове, след решения на Общинските съвети да предложат пътища, които биха могли да бъдат включени в транспортната схема на общината и за тях да отпадне изискването за винетна такса. В този случай общината се задължава да поеме издръжката за ремонт и поддръжка на освободения от винетна такса пътен участък. С тази възможност бяха запознати днес представителите на 11-те общини в област Плевен на работно съвещание при областния управител Мирослав Петров. Тя се предоставя с оглед на многото протести, включително и на жители на близки до Плевен села, които са недоволни, че трябва да плащат винетна такса, за да отидат на работа в Плевен.

 „Общините, които приемат тези условия и имат средства да поддържат пътните участъци, които в момента са част от републиканската пътна мрежа и за тях се плащат винетни такси, трябва да изготвят писмени становища, след решение на Общинския съвет и да ги представят в Агенция „Пътна инфраструктура”, респективно и в Областните пътни управления”, посочи Мирослав Петров.

Директорът на Областно пътно управление – инж. Ивайло Денчев,  обяви сумите, които общините трябва да предвидят за поддръжка на освободените от винетки участъци. За текущ ремонт сумата е 5 000 лв. за километър за всички класове пътища. За зимно поддържане за първи клас пътища сумата е 3 000 лв. за километър, втори клас пътища – 2 000 лв., и 1 000лв. за третокласната пътна мрежа. При необходимост тези суми се превеждат на АПИ и те осигуряват техниката.

До този момент в Областно пътно управление – Плевен няма постъпили становища за освобождаване от винетна такса на участъци от републиканската пътна мрежа, които се намират на територията на област Плевен.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...