Начало / Избори / Избори 2017 / Георги Първанов подкрепи плевенската листа на Коалиция „АБВ-Движение 21”

Георги Първанов подкрепи плевенската листа на Коалиция „АБВ-Движение 21”

Първа пролет е празник на новото, на свежото. Да си пожелаем на 26 март да направим един разумен избор, който да ни позволи да сме спокойни и с чиста съвест пред децата си, пред родителите си, пред себе си. Това каза Румен Петков, водач на листата на Коалиция „АБВ- Движение 21” в Плевен преди началото на концерта снощи, с който коалицията закри предизборната си кампания. Румен Петков каза, че се гордее да е част от тази листа. „Тя е най-доброто, което Плевен може да избере сега. Най-доброто като качества, като подготовка, като енергия и сила, най-доброто като почтеност и като професионализъм”, отбеляза той.

„През последните години правителствата и на Орешарски, и на Борисов разделяха съвсем съзнателно и методично България на две части – Южна България, в която се инвестираше в инфраструктурата, в която се създаваха условия за инвестиции и за разкриване на работни места, в която атмосферата беше по-различна. И Северна България, в която не се направи нищо. И това нищо специално в нашия Плевен има своите конкретни измерения. Нищо не се направи в Белене, нищо не се направи за  Южен поток, който в нашата област трябваше да мине през 6 от общините, нищо не се направи за стабилизирането, утвърждаването, изграждането ни като културно-исторически център, нищо не се направи за спортната ни база. Затова носят вина с еднаква сила и Бойко Борисов, и Сергей Станишев, и Цецка Цачева и всички тези, които имаха възможност да направят нещо за Плевен и не го направиха”, подчерта водачът на листата.  Той припомни, че с президента Първанов и с ген. Михов преди повече от две години са инициирали изграждането на Министерство на туризма, но с болка допълни, че това министерство не направи нищо за България. „В навечерието сме на три големи за България юбилеи – 140 години от Плевенската епопея, 110 г. от изграждането на Мавзолея и 40 г. от построяването на плевенската Панорама. И сега е моментът да искаме от Министерството на туризма и Министерството на образованието всичко това да покажем на българските деца”, подчерта Румен Петков.

Той изрази убеденост, че Плевенския регион може да развива силен туризъм 12 месеца в годината и трябва да покажем силната страна на Плевен. Петков постави акцент и върху  образованието и възпитанието на децата, които, по думите му, са объркани по един безогледен начин. И тук не става въпрос само за възпитанието, а за това какво прави държавата да възпитава, да създава усещане на потребност и да ни дава самочувствие, коментира Петков.

„Плевен трябва да търси утрешния си ден в страни от лъжата и цинизма. Позорящ факт е че т. нар патриоти в лицето на Валери Симеонов назначиха в НС съветник, който лобираше срещу българските интереси. Няма как да сложиш във всяко село полицай, както обещава моят приятел Краси Каракачанов, при положение, че в МВР има 6 свободни места. Проблемът е друг, в държавата е. Тези хора, които работят в системата, нямат нужното уважение. От друга страна има чувство за ненаказуемост в българските граждани, които са извършили престъпление, липса на справедливост и стремеж на държавата да защити собствените си граждани. Сега ни прилича да кажем, че ние си искаме България силна в навечерието на 140 г. от Освобождението. Много е лесно да кажеш България на три морета и патриотарски призиви, от които нищо няма да произлезе. Много по-трудно, но и по-съдържателно е, да работиш за държавата и обществото както големи българи са го правили и както го искаме за нас си и за децата ни”, завърши Румен Петков и призова за подкрепа с номер 8 в бюлетината, „защото тя освен красота, сила, енергия, излъчва и увереност, че Плевен може да се изкачи там, където беше, че има естественото място на лидер в Централна Северна България”.

Президентът на РБългария (2002-2012) Георги Първанов започна метафорично изказването си, че сме имали дълга зима и „си струва да се работи за това да имаме една политическа пролет с друг хоризонт, с друго бъдеще и развитие за България” и добави, че изказването на Румен Петков е било като управляваща платформа. „Имаме самочувствието да предлагаме политики, да предлагаме визии и стратегии, защото имаме и хората, които да ги реализират”, акцентира Първанов и допълни, че е в Плевен, за да даде рамо на силната и интересна Коалиция „АБВ-Движение 21”. „Това че ние с Татяна Дончева сме заедно иде да покаже модела на бъдещата българска политика – да се събират различните в името на националния интерес, когато има какво да покажат, когато могат и знаят как да го реализират. Много държа да подчертая, че ние сме алтернатива на този двуполюсен модел. Защото като съвременник на прехода мога да кажа, че няма нищо по-порочно от тази система стани да седна – един идва на мястото на проваления и след това въртележката продължава автоматически, не защото имат идеята и лидерите, които да реализират политиката, а просто защото им е ред. Трябва да кажем стига на тази посредственост”, заяви Георги Първанов. Той отбеляза, че никой не предлага повече и по-работещи идеи за майките, за повишените обезщетения за майчинство, за перспективата, за безплатните детски градини и ясли, за подкрепата на лекари, учители. „Много са нещата, които ние предлагаме, защото осъзнаваме, че ако сега не се вземе в ръце, нацията ни е обречена”, заяви Първанов, но беше категоричен, че са нереалистични обещанията, че за един мандат може да се реши демографската криза, както и не вярва на сегашните обещания за по-висока минимална работна заплата на Горанов, който като финансов министър яростно се е противопоставял на предложението на Ивайло Калфин за нейното увеличение.

„Убеден съм, че в този двуполюсен парламент, който ни вещаят, няма нищо по-важно да има трета сила – не балансьор, а коректив и алтернатива. Друга визия и друга политика за управлението. Ние имаме готовността да го направим, надявам се да получим вашето доверие и гарантирам, че ще го оправдаем”, заяви Георги Първанов.

Срещата завърши с концерт на Михаил Белчев, който приел поканата за участие, впечатлен, че за първи път се говори за култура. „В нито една друга платформа не съм чул този термин, като че ли нещо пречи на културата на България. Аз съм вече на 70 години и направих юбилейна книга с поезия и си спомням една фраза от нея: боже колко шеметни нощи, боже какви утра, може и млад да изглеждам още, но животът ми остаря. Даде каквото има да дава, каквото не – отне. От живота поезия става, но от поезията живот – не Надявам се на 26 всички с бюлетина номер 8. Успех и нека никога не остарява любовта ”, каза известният бард и думите му бяха посрещнати с аплодисменти.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...