Начало / Политика / Ген. Михо Михов: Силно съм обнадежден, че новият самолет – нов, от завода, ще дойде в близките пет-шест години

Ген. Михо Михов: Силно съм обнадежден, че новият самолет – нов, от завода, ще дойде в близките пет-шест години

Сегашното политическо ръководство на държавата дава гаранции и се надявам, че в близките години положително  отношение към военновъздушните сили ще има. Това каза пред репортер на ИнфоПлевен ген. Михо Михов в отговор на въпрос за бъдещето на военновъздушните сили на страната ни. По думите му това се изисква  от съюзниците от НАТО и от Европейския съюз. „Но не съм убеден в тежката дума на всеки един от тях. Затова ние, като представители на Комисията по отбрана, ще продължаваме да настояваме и с пледоарии в пленарна зала на Народното събрание, и с работа в Комисията по отбрана това да се случи. Силно съм обнадежден, че новият самолет – нов, от завода, ще дойде в близките пет-шест години”, заяви ген. Михов.

По отношение възможността да бъде възстановено военновъздушното училище в Долна Митрополия ген. Михов беше категоричен, че „не може да се възстанови старото му минало, тъй като и армията не е същата, и съюзниците не желаят силна българска армия”.  Според него и „народонаселението не е мотивирано  българската армия да се възмогва”  или да бъде възстановена наборната служба, за да може държавата да разчита на военната си мощ.

„Не съм песимист, но грешката,  допусната със закриването на обучението на граждански пилоти  и на ръководители на въздушно движение за Министерство на транспорта си е грешка, посочи той. –  Тя е непоправима,  доведе до относителната  автономност на цивилните вузове, които започнаха да обучават и пилоти, и ръководители на въздушно движение – нещо, което беше голям бонус за висшето военновъздушно училище и като съществуване, и като бюджет”, обясни ген. Михо Михов.

Той беше в Плевен по повод представяне на книгата му „Казано и премълчано”, издадена в съавторство с полковника от запаса Веселин Стоянов.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...