Акценти
Начало / Общество / Липа, шипка и коприва са най-търсените български билки в чужбина

Липа, шипка и коприва са най-търсените български билки в чужбина

Всяка година в заготвителните пунктове в страната се събират и обработват 15-17 000 т лечебни растения, от които около 90% се изнасят, информират от Министерство на околната среда и водите. Тези резултати поставят България на първо място в Европа и на едно от първите в света по количество на изнесените билки. Събират се около 200 вида лечебни растения, които се използват във фармацевтичната промишленост, козметиката, хранително-вкусовата промишленост и народната медицина. Обект на активна търговия обаче са 20 вида. Липата, шипката и копривата са най-търсените български билки в чужбина. От тях на първо място е липовият цвят, от който се изнасят около 1200 т годишно. Износът на плодове от шипка е около 1100 т годишно, а на копривата – около 1000 т.

Припомняме, че миналата седмица стана ясно, че повече от 1000 дървета липа са отсечени в землищата на селата Ласкар, Ралево и Николаево от събиращи цъфналия цвят берачи. За проблема алармира инж. Иван Мариновски, началник-сектор „Земеделие и гори” в Община Плевен, след като лично бе обходил няколко от местностите.

Съгласно Закона за лечебните растения всеки има право в рамките на един ден да събира до половин килограм липов цвят в свежо състояние. За извършване на търговска дейност с липовия цвят са необходими разрешителни от собственика на масива, където ще се бере. За да се пресече подобна незаконна практика, служители на сектор „Земеделие и гори” започнаха всекидневни обходи и проверки на терен. На нарушителите, хванати с набрано над допустимото количество за лични нужди липов цвят, ще се издава акт и наказателно постановление. Ако се установи сеч на липови дървета, ще се задържа техниката, с която е извършена. За помощ при проверките, които ще продължат до края на цъфтежа на липите, ще се разчита и на служители на Държавно горско стопанство – Плевен.

 

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...