Акценти
Начало / Здравеопазване / В УМБАЛ – Плевен подготвят екип хирурзи за работа с робот „Да Винчи”

В УМБАЛ – Плевен подготвят екип хирурзи за работа с робот „Да Винчи”

Двама хирурзи общ профил от Университетска клиника – Плевен започват едногодишен курс на подготовка за опериране с роботизираната система „Да Винчи”. Нашата идея е да направим стандарт в този вид хирургия и той да обхване гинекологията, урологията и общата хирургия, обясни проф. Григор Горчев, който е ръководител на първия екип в Плевен, работещ със системата „Да Винчи”.

Досега в Университетската клиника са подготвени два гинекологични екипа и един урологичен. Хирургичният екип, който се подготвя, ще може да извършва операции с робота на рак на дебелото черво, на панкреаса, на черния дроб.

Базовото обучение на хирургичния екип се извършва във Франция. Преди да започнат това специализирано обучение, хирурзите са преминали едногодишен курс по ендоскопска хирургия, която е основата, върху която се надграждат новите знания и умения за работа с робот „Да Винчи”. Подготовката на екипа се извършва по американска система за обучение.

През изминалата година двата гинекологични екипа са извършили над 100 операции с робота на онкоболни жени, а уролозите са направили 18 операции за отстраняване на рак на простатната жлеза.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...