Начало / Култура / В събота легендата на пианото Фуджико Хеминг и Васко Василев ще свирят в Плевен

В събота легендата на пианото Фуджико Хеминг и Васко Василев ще свирят в Плевен

В събота плевенската публика ще има невероятното удоволствие да се срещне с таланта на две големи звезди – легендата на пианото Фуджико Хеминг и виртуозът на цигулката Васко Василев. От 19 часа в зала „Катя Попова” ще започне клавирвният концерт на Хеминг , специален гост в който ще е Васко Василев.

Фуджико Хеминг е eдна от най-успешните съвременни представителки на японското клавирно изкуство. Известна е с брилянтната си техника и музикалност.

Родена е през 1932 г. в Берлин. Започва да свири от дете под ръководството на майка си. Завършва образованието си в Япония, родината на майка й. Баща й е с руско-шведски произход.

Дебютният си албум „La Campanella“ издава през август 1999, който постига мултимилионни продажби и тя става безспорен феномен на сцената на класическата музика в Япония. Този успех води до четири поредни награди „Златен диск“ – успех, който нито един в Япония не е подобрил..

Фуджико Хеминг прави първото си европейско турне през 2002 г., когато изнася девет концерта в седем държави. Следва покана за 16 концерта с Московската филхармония под диригентството на Юрий Симонов, които я превръщат в звезда от най-висок ранг.

Не само музикалната кариера, но и животът на Фуджико Хеминг е изпълнен с редица драматични обрати. Фуджико завършва музикалния институт в Берлин с най-високи оценки и се мести във Виена, за да учи при проф. Бадура Шкода. С подкрепата на водещите фигури в класическата музика като Бруно Мадерна, Ленард Бърнстейн, Шура Черкаски и Никита Магалов, които оценяват високо таланта й, Фуджико изнася много концерти, докато нещастен инцидент не довежда до частична загуба на слуха й. Тогава тя загубва работата си като преподавател и буквално е принудена да работи и като чистачка, за да се издържа. Но нейн забележителен рецитал през 1999 г. става причина японската телевизия NHK TV да излъчи документален филм за живота й, който я превръща в истинска сензация в Япония.

Фуджико изнася предимно соло рецитали и работи с множество международни оркестри като Moscow Philharmonic, Royal Philharmonic orchestra, English Chamber, Hungarian Philharmonic и много други.
Миша Майский определя Фуджико като „незабравим пианист”, а Максим Венгеров възкликва „Аз съм истински почитател на Вашето изкуство!“.

В програмата на концерта в Плевен са включени творби на Бах, Бетовен, Брамс, Лист, Рахманинов, Паганини.

Плевенският концерт е третият от краткото турне на звездата, което започна на 8 януари в София, мина през Пловдив, а след Плевен ще спре в Габрово.
Входът за концертите е свободен, до изчерпване на местата в залата.

Прочетете също:

Международният фестивал „Шарено петле” отново отваря врати в Плевен (програма)

Шестото издание на Международния фестивал за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле” ще се ...