Акценти
Начало / Култура / Близо 56 000 пъти плевенчани са посетили библиотеката, за да ползват интернет

Близо 56 000 пъти плевенчани са посетили библиотеката, за да ползват интернет

55 657 пъти плевенчани са прекрачвали през миналата година прага на Регионална библиотека “Христо Смирненски”, за да ползват интернет, което ни дава идея, че трябва да разширим дейността си в тази посока, каза директорът на библиотеката Аня Михова. Хората обаче трябва да правя разлика, че става дума за дейност не като в познатите интернет клубове, а най-вече за издирване на необходима информация, за направа на справка или за разпечатване на бланка на документ.

“Смисълът на нашата работа в тази насока е да обясняваме на читателите ползването на компютъра, дори и да имат домашен, част от по-възрастните ни читатели не знаят да работят с него. Всъщност, ние се сблъскваме и със студенти, които не знаят как да си издирят информация например. Те са научени да работят или само в социалните мрежи, или да играят на игри, или да гледат само филми и не използват компютъра по предназначение”, обясни Аня Михова. А в служителите в библиотеката винаги могат да се притекат на помощ и да се справят с онова, което хората търсят – било то на български или на английски език, който за някои също е трудност.

За да са максимално полезни, в Регионалната библиотека по проект “Глобални библиотеки” обучават на първоначална компютърна грамотност читатели над 55 години. Това са предимно хора, чийто деца са извън страната и за комуникация от разстояние трябва да имат елементарни технически познания. Програмата за обучение е 20 часа – по два часа на ден в продължение на 10 дни работни, след което читателите получават и сертификат. Те научават как да си създадат поща, да я отварят, проверяват, как да изпратят писмо, да прикачат файл или да общуват в скайп и социалните мрежи. “Хората имат нужда от помощ и затова я търсят от нас целенасочено. Обучаваме ги безплатно като те са разделени в групи. През 2012-та година по този начин не по-малко от 40 души са придобили в библиотеката елементарни комуникационни умения, а след това продължават да идват и да ползват нашите компютри”, допълни Аня Михова. По думите й, така се осъществява една от целите на инициативата – хората, които искат да седнат на компютрите в библиотеката да умеят самостоятелно да направят справка и да си издирят информация и най-вече да боравят с компютъра интелигентно.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...