Акценти
Начало / Образование / В сряда за близо 2 300 четвъртокласници от област Плевен започват малките матури

В сряда за близо 2 300 четвъртокласници от област Плевен започват малките матури

Елисавета Сергеева

На 7 май, сряда, ще се проведе националното външно оценяване по български език и литература в IV клас. Според заповедта на министъра на образованието и науката за учебната 2013/2014 година  външното оценяване по математика ще е на 8 май, по човек и природа – на 12 май, а по предмета човек и общество – на 13 май 2014 г.

В област Плевен четвъртокласниците, които подлежат на национално външно оценяване, са близо 2 300, научихме от Елисавета Сергеева, старши експерт начално образование в РИО – Плевен.

Националните външни оценявания в IV клас  по четирите учебни предмета започват в 10 часа на определения ден и се провеждат едновременно във всички паралелки. Изпитването е писмено и се провежда за един учебен час (40 минути), а за учениците със специални образователни потребности – за два учебни часа, обясни Сергеева.

Националното външно оценяване в ІV клас се провежда за 8-ма поредна година по единен формат, който за всеки от предметите включва предимно въпроси с избираем отговор, а по български език и литература – със свободен отговор. Целта на проверката е чрез еднакъв за всички ученици в страната изпитен инструментариум – тестови задачи, обективно да се оцени нивото на усвояване на знанията и уменията по съответния предмет.

Тестовете по математика, по човекът и обществото и по човекът и природата съдържат общо 19 задачи – 16 задачи от затворен тип с три възможни отговора, от които само един е верен, и 3 задачи от отворен тип. По български език и литература тестът включва диктовка, текст за четене с разбиране и 11 задачи към него.

Максималният резултат за всеки от тестовете е 20 точки. С 1 точка се оценяват правилните отговори на задачите с избираем отговор и с 2 точки – задачите със свободен отговор, които изискват разбиране и прилагане на изучени знания.  Диктовката по български език и литература се оценява с максимален брой 6 точки. Чрез диктовката и задачите за четене с разбиране изпитването се доближава до идеите на международното изследване PIRLS, поясни Елисавета Сергеева.

След приключване на изпитването по съответния учебен предмет училищната комисия проверява и оценява писмените работи на учениците по критериите и изискванията, определени от Министерството на образованието и науката, и вписва броя точки върху писмената работа на ученика.

В срок до три дни след приключване на съответното изпитване училищните комисии въвеждат резултатите им в сайта за външно оценяване.

Резултатите от така нарачените малки матури не се нанасят задължително към текущите оценки на учениците. По преценка на учителя точките от тестовете могат да бъдат приравнени в цифрова оценка и  да бъдат вписани  в дневника на класа и в бележника на ученика като текуща.

Миналата година четвъртокласниците от област Плевен са показали най-висок резултат по човек и природа, а най-големи затруднения са срещнали при теста по български език и литература, вероятна причина е въвеждането за първи път на четене на текст с разбиране.

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...